Van der Tak: 'Geen beïnvloeding drugscircuit'

Redactie 27-09-2017
Foto: Boerlage fotografie vofBurgemeester Sjaak van der Tak.

Burgemeester Sjaak van der Tak was op weg van een ministerie naar huis, toen hij dinsdagavond een telefoontje kreeg van loco-burgemeester Theo Duijvestijn (CDA). Of de burgemeester toch nog maar even tekst en uitleg kon komen geven aan de commissie over zijn uitspraken rond de invloed van drugscriminelen in de Westlandse politiek.

In het Facebookprogramma 'Vraag maar raak aan Sjaak' van TV West konden kijkers maandag allerlei vragen stellen aan de burgemeester voor wie vandaag (29 september) een bijzondere raadsvergadering voor zijn afscheidsraad wordt gehouden.

Een kijker was nieuwsgierig naar de gevoeligheid van het Westlandse ambtenarenapparaat voor drugscriminaliteit, en of de burgemeester net zoals burgemeesters in Brabantse gemeenten, in aanraking was gekomen met de onderwereld tijdens zijn ambtstermijn. 'Een heel enkel keertje' antwoordde Van der Tak.

Uitspraken

Van der Tak sprak over een verdachte met veel connecties in Westland die in een kas wiet teelde. Deze persoon in kwestie probeerde 'tegen de politiek aan te schuiven', verwoordde Van der Tak het in het programma. Politieonderzoek heeft nooit uitgewezen dat de persoon in kwestie connecties had in het ambtenarenapparaat, voegde hij er direct aan toe. De raadsfracties waren niet blij met van der Taks uitspraken in het programma. Fractievoorzitter Peter Duijsens van Westland Verstandig stelde vragen over het media-optreden van de burgemeester.

Omdat de burgemeester niet aanwezig was bij de vergadering, antwoordde zijn plaatsvervanger Duijvestijn voor hem. Van der Tak had hem de context van de vraag meegegeven en gaf de loco-burgemeester mee dat hij in het programma vooral heeft opgeroepen tot uiterste alertheid. Geen van de fracties was tevreden met dat antwoord. Zijn er concrete aanwijzingen voor connecties met de onderwereld binnen de gemeente of niet? De fracties hoorden graag dat de burgemeester afstand zou doen van zijn uitspraken of deze toelichtte. Ook zou er een rectificatie uit moeten gaan.

Geen verband

Van der Tak besloot in plaats van naar huis, naar het gemeentehuis in 's-Gravenzande te rijden om tekst en uitleg te geven over het gewraakte fragment. De commissie waarin het onderwerp ter sprake kwam, was beëindigd. Omdat Van der Tak later op de avond toch naar het gemeenthuis kon komen. werd een extra vergadering van deze commissie ingelast.

In zijn toelichting maakte de burgemeester de commissie duidelijk dat de politie in 'vroegere jaren' eenmaal signalen had ontvangen waaruit duidelijk werd dat er 'mogelijk sprake' was van personen uit het drugscircuit die dicht tegen de politiek aan schurkten. Maar daarvan is niets gebleken, herhaalde de burgemeester. Politieonderzoek heeft uitgewezen dat er geen verband bestond en bestaat tussen ambtenaren en raadsleden. De verdachte is aangepakt.

Alertheid

In de Greenport met grote goederenstromen hoort iedereen wat hem betreft alert te zijn op drugscriminaliteit. De burgemeester riep de douanier uit 's-Gravenzande die partijen drugs doorliet voor geld in herinnering, hij wees op de grote cokevangst in een garagebox in Honselersdijk en op de mega-drugsvangst op het Poeldijkse ABC-terrein. "De betrokken personen kan je ook tegenkomen op het voetbalveld. Daar heb je mee te dealen, je kunt je ogen niet sluiten voor die mensen. Als je ervan weet, ga dan het gesprek aan. Het is een oproep tot alertheid."

Die verklaring heeft de commissieleden tevreden gestemd.