Akkoord vervroegde werkzaamheden Opstalweg

Redactie 08-11-2017
Foto: Google MapsDe kruising Geestweg\/Opstalweg wordt veiliger gemaakt.

Bewoners van en rond de Opstalweg in Naaldwijk zijn niet te spreken over het plan vijf fietssluizen in de Opstalweg aan te leggen. Maar het hoeven er geen vijf te worden, laat verkeerswethouder Bram Meijer (GBW) weten. Over het aantal en de exacte locaties, valt nog best te praten.

René Lievaart, bewoner en kweker aan de Opstalweg spreekt dinsdag in de gemeenteraadsvergadering namens een grote groep omwonden. Hij zegt dat het aantal en de plekken waar de fietssluizen zijn gepland, de bewoners tegen de borst stuit. Ook zijn ze ontstemd over de late briefing. De Naaldwijkers hebben 5 november de planning van het verkeersproject per post ontvangen. Zij missen daarbij een tekening.

Ander punt waaraan de omwonenden zich ergeren, is de planning van de informatieavond. Die wordt donderdag 9 november gehouden. Rijkelijk laat, naar hun mening. De werkzaamheden in de omgeving beginnen 22 november.

Overleg

De Naaldwijkers zijn overigens wel voor de invoering van snelheidsbeperkende maatregelen. Maar daarover hadden ze graag overleg gevoerd met de gemeente. De bestaande klankbordgroep die met de gemeente praat, zou niet representatief zijn. Sommige deelnemers wonen nog maar net in de buurt en er is geen tuinder die zitting heeft in het overlegorgaan, legt Lievaart uit.

Wethouder Meijer heeft gezegd dat over het aantal valt te praten. Ook over de plek in de weg voor de fietssluizen kan nog worden gediscussieerd. Hem gaat het erom dat het verkeersveiligheidsproject van de gemeente aan het einde van de maand wordt uitgevoerd. Vanwege de sluiting van de kruising Galgeweg zal de Opstalweg ideaal rustig zijn om aan te werken. Behalve de plaatsing van de fietssluizen, wordt de kruising met de Geestweg veiliger gemaakt.

Meeliften

De planning was om de Opstalweg volgend jaar veiliger te maken. Maar nu gaat de provincie de kruising tussen de Opstalweg en de Galgeweg vanaf 22 november afsluiten voor verkeer. Na een week gaat deze weer open. Het bedrijf Ocap dat er in etappes in de grond werkt om een buizennetwerk aan te leggen waardoor Co2 naar de kassen wordt getransporteerd, gaat in die periode ook aan de slag. De gemeente wil eveneens graag meeliften, zegt Meijer. Daarom wil hij het project in de tijd naar voren halen.

Doordat de plannen in een stroomversnelling zijn gekomen, konden de bewoners van de Opstalweg de informatiebrief niet eerder ontvangen. Om dezelfde reden was het ook niet mogelijk eerder een bewonersbijeenkomst te beleggen, legt Meijer uit.

Krediet

Hij heeft de raad wel om het benodigde krediet gevraagd om het plan versneld te kunnen uitvoeren. Op de VVD na heeft de raad daarmee ingestemd. De VVD wijst erop dat de periode ongelukkig is gekozen.

De ondernemers aan de Geestweg vrezen minder klandizie door de wegopbreking. En dat juist in de periode voor Kerst, de tijd waarin zij een groot deel van hun jaarlijkse omzet draaien. Meijer brengt daar tegenin dat de weg toch wordt opengebroken voor andere werkzaamheden. Wanneer de gemeente haar plan uitstelt tot januari, zit de omgeving twee keer in de ellende.

Dat is dus niet het geval. De raad is akkoord gegaan met het mini 3-in-1 project in Naaldwijk en stelt de gevraagde 950.000 euro voor de veiligheidsmaatregelen in de Opstalweg beschikbaar.


Ander nieuws
Deel dit artikel