Westland ziet mediwiet wel zitten

Redactie 01-12-2017
Foto: []

De Westlandse politiek ziet medicinale wietteelt in Westland wel zitten als de benodigde wetten daarvoor aanwezig zijn. Vrijwel alle partijen zien hierbij voor Westland zelfs een voortrekkersrol weggelegd. Dat blijkt uit de commissievergadering van donderdagavond 30 november.

Voorafgaand aan de commissievergadering worden de raadsleden door drie sprekers geïnformeerd over alles wat met mediwiet - verstrekt in olie-vorm - heeft te maken. Kees Valstar van Healthy Plant Products uit Monster heeft een vergunning aangevraagd voor de teelt van vezelhennep en schetst de mondiale situatie rond de medicinale cannabisteelt.

Wereld

Zelf is hij afgereisd naar Amerika om te kijken hoe de medicinale wietteelt daar is geregeld. In De VS geldt geen nationale wetgeving voor de medicinale cannabisteelt, maar bepalen de staten zelf hoe zij hiermee omgaan, geeft Valstar de commissie mee. In Colorado bijvoorbeeld is de teelt legaal. Amerika's buurland Canada heeft het zo geregeld dat de teelt van medicinale hennep volgend jaar in het hele land legaal is.

"Ook in Portugal, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld zijn ze ermee bezig,'' schetst Valstar het internationale plaatje, "alleen Nederland blijft achter. De Nederlandse toeleveranciers zijn er wel druk mee over de hele wereld. Westland bouwt bijvoorbeeld wel een kas in Australië voor cannabisteelt.''

Vergunningaanvraag

Valstar had waarschijnlijk liever gezien dat deze kassenbouwer in Monster een wietkas zou bouwen. Valstar zit met twee partners in 'Nature can do'. Dit bedrijf heeft een aanvraag ingediend voor een ontheffing in Westland. De ondernemer verwacht voor het einde van het jaar antwoord te hebben van het bureau medicinale cannabis (BCM).

Wie business wil maken met mediwiet moet via dit BMC een vergunning aanvragen. Voor de samenstelling van de cannabisplanten voor medicinaal gebruik gelden strenge eisen. Elke soort plant wordt gebruikt ter behandeling van een specifieke aandoening. Zo zal de ene soort een opwekkend effect sorteren, terwijl een plant met een andere samenstelling juist een kalmerende werking heeft. Farmaceutisch deskundige medicinale cannabis Lisette Wijnkoop laat de commissie vijf soorten van cannabis op recept zien. Meestal krijgen MS-patiënten en patiënten die lijden onder zenuwpijnen cannabis op recept. Maar de olie wordt ook gebruikt bij spasmen of een ziekte als Gilles de la Tourette.

Bedrocan

In Nederland heeft het bedrijf Bedrocan een licentie voor medicinale wietteelt. Bedrocan kweekt in opdracht van BMC en is de enige producent in Nederland. Sinds september is ook een Westlandse tuinder in het bezit van een licentie voor het telen van medicinale wiet.

De raad ziet het wel zitten dat meer Westlanders zich in de toekomst gaan bezighouden met deze teelt, zo blijkt uit de reacties in de discussie die later volgt. Het is goed voor de economie in Westland.

Thuisteelt

Naast de teelt door kwekers, kunnen patiënten ook thuis telen. René Barendse uit Naaldwijk heeft dat gedaan. Hij kampt zelf met zenuwpijnen in zijn benen. Zijn arts heeft medicinale wiet voorgeschreven. De cbd-olie die van cannabis wordt gemaakt, wordt echter niet vergoed. Barendse had om die reden zelf vijf hennepplanten in huis. Hij maakte zelf zijn olie. Tot zijn grote ongenoegen heeft de politie zijn vijf planten tijdens zijn vakantie vernietigd in plaats van gedoogd.

In Tilburg mogen patiënten tot vijf hennepplanten hebben voor uitsluitend eigen gebruik. Wanneer zij controle krijgen, moeten zij wel een doktersverklaring kunnen overleggen. Wanneer die er is, zal de politie in Tilburg de planten niet verwijderen.

D66 Westland, CDA Westland en Westland Verstandig zien zo'n oplossing voor Westland ook zitten. Barendse vindt dat extra regels overbodig zijn. "De hoogste rechter heeft al besloten dat je met een doktersverklaring tot vijf planten voor eigen gebruik mag hebben.''

Voortrekkersol

LPF-fractievoorzitter zegt 'kassen beschikbaar te willen stellen om de mensen te helpen' zodra de wet het toestaat. Westland moet een voortrekkersrol spelen als het gaat om mediwiet vindt hij. Alle fracties blijken positief gestemd te zijn over de teelt van medicinale cannbis in Westland als alle zaken wettelijk zijn geregeld. Alleen ChristenUnie/SGP is geen voorstander.

De gemeente Westland heeft zich in oktober aangemeld voor een landelijke pilot met hennepteelt voor consumptief gebruik, de coffeeshopwiet. Of Westland een van de tien gemeenten wordt waar de pilot gaat draaien, is nog niet bekend. De pilot zal volgens waarnemend burgemeester Agnes van Ardenne wel een lans breken voor de teelt van medicinale wiet.