Westland Event over internationale kansen en samenwerking

Redactie 07-12-2017
Foto: RolfvanKoppenVerschillende sprekers gaven hun visie op internationaal ondernemen.

Benut de kansen van de glastuinbouwsector en zoek de samenwerking op. Alleen dan kunnen wereldwijde vraagstukken op het gebied van een groeiende wereldbevolking, klimaatverandering en een toenemende vraag naar veilig en gezond voedsel het hoofd worden geboden. Dat was de centrale boodschap tijdens de negende editie van het Westland Event dat op woensdag 6 december werd georganiseerd bij Royal FloraHolland in Naaldwijk.

Hóe benutten we deze internationale kansen en samenwerkingen? Diverse sprekers tijdens het Westland Event boden de bijna 700 aanwezige ondernemers, beleidsmakers en belangenvertegenwoordigers uit het glastuinbouwcluster een kijkje in hun bedrijfsstrategie. Daarnaast vertelden zij hoe zij kansen zagen en samenwerkingen aan zijn gegaan, nationaal en internationaal. Het Westland Event wordt georganiseerd door de gemeente Westland.

Oplossingen

Onder leiding van dagvoorzitter Annemarie van Gaal mocht wethouder Theo Duijvestijn (Economie en Agribusiness) de aftrap geven. Hij benadrukte het belang van de tuinbouwsector, maar gaf aan dat er nog wel stappen te zetten zijn om mondiaal kansen te benutten en bij te dragen aan het oplossen van wereldwijde uitdagingen. Duijvestijn: "De Nederlandse tuinbouwsector staat aan de top in de wereld en is sterk internationaal georiënteerd. Wij kúnnen integrale oplossingen voor megasteden bieden, maar de samenwerking met andere sectoren en kennisinstituten benutten we nog niet voldoende. We hebben de kennis, kunde en ervaring in huis op het gebied van onder meer voedselzekerheid en –veiligheid, water, energie en logistiek om het voortouw te nemen op tal van terreinen en andere relevante sectoren te laten aanhaken. Ik hoop dat dit Westland Event daar een bijdrage aan kan leveren."

Meer, minder, beter

Ernst van den Ende, algemeen directeur Plant Science Group Wageningen University & Research opende zijn betoog met de stelling: We moeten meer, minder, beter. Meer produceren, minder bestrijdingsmiddelen en verspilling en dergelijke en beter voor de gezondheid." Verder spraken ondernemers over internationalisering en de samenwerking binnen het bedrijfsleven. Te gast waren Marco van Leeuwen (Rijk Zwaan), Wouter Kuiper (Kubo) en Richard ter Laak (Ter Laak Orchids).

Michiel Muller, specialist in ondernemerschap en innovatie, onthulde het businessmodel achter Picnic. Tot slot pitchten jonge talenten en studenten hun bijdrage aan internationaal succes. Als afsluitende spreker belichtte Frank Garten de samenwerking met andere culturen. "Wanneer mensen iets zien, hebben ze snel een oordeel en reageren dus primair op verschillen binnen culturen."