Avalon Aardoom tweede bij NK Shorttrack

Redactie 08-01-2018
Foto: Bert van LobensteinAvalon Aardoom (links) met zilver en Lara van Ruyven (rechts) met brons.

Avalon Aardoom uit Wateringen is afgelopen weekeinde tweede geworden tijdens het Nederlands kampioenschap shortrack in Heerenveen. Dat was een grote verrassing omdat de rijdster van Hardrij Vereniging Den Haag Westland (HVHW) dit jaar debuteert bij de senioren. HVHW deed met zeven rijders mee aan het NK, waarvan er zes uit het Westland komen.

Aardoom legde de basis voor het zilver door de openingsafstand, de 1500 meter, verrassend te winnen. Ze gaf in de finalerit twee rijdsters uit de nationale selectie - clubgenote Lara van Ruyven en Rianne de Vries - het nakijken. Op de 500 meter bereikte ze de A-finale, maar kwam ze ten val. Ze bleef echter leider van het voorlopige klassement. De latere kampioen Yara van Kerkhof en Van Ruyven kaapten toen wel punten weg. Op de 1000 meter haalde Aardoom brons achter Van Kerkhof en Van Ruyven. Daardoor ging Aardoom als tweede in het voorlopige klassement de superfinale over 3000 meter in. Ze werd daarin fraai tweede achter Van Kerkhof en voor Van Ruyven, die mede daardoor derde werd in het algemeen klassement.

Dylan Hoogerwerf stelde bij de mannen enigszins teleur. Vorig jaar veroverde hij verrassend de titel. Dit jaar kwam hij dit maal niet verder dan de zevende plaats. In de finale op de 1500 meter werd hij nog wel derde. Op de 500 meter, de afstand die hij op de Olympische Spelen zal rijden, liep hij in de halve finale tegen een penalty op en werd hij achtste. De 1000 meter leverde een zesde plek op, waarna hij in de superfinale kansloos was om nog op het podium te komen.

Monsternaar Adwin Snellink ging hem in de eindrangschikking voorbij en eindigde als vijfde. Snellink reed een wisselvallig NK. Op de beginafstand, de 1500 meter, kreeg hij in de halve finale een penalty en verloor zo punten. Op de 500 meter werd hij zesde en op de 1000 meter kwam hij niet verder dan een negende plaats. Hij revancheerde zich door de superfinale te winnen en zo Hoogerwerf te passeren.

Kay Huisman uit Monster debuteerde bij het NK bij de senioren. De progressie die hij dit jaar boekte kwam vooral op de 1500 meter uit de verf. Hij bereikte daar de B-finale en werd op die afstand 10e van Nederland. Met een 11e plaats op de 500 meter en een 17e plaats op de 1000 meter werd hij uiteindelijk 13e.