Persprotocol van tafel

Redactie 12-01-2018
Foto: Marieke Boon

Het persprotocol dat gemeente Westland had opgesteld, is na een gesprek tussen de pers en burgemeester Van Ardenne van tafel.

In het protocol waren regels opgesteld waaraan de media zich zouden moeten houden wanneer ze verslag doen van raads- en commissievergaderingen. De burgemeester had vrijdagmiddag een bijeenkomst belegd om met vertegenwoordigers van de media hierover te spreken. Al bij aanvang van het overleg werd gezamenlijk besloten om het protocol naast zich neer te leggen. In plaats daarvan zijn er mondelinge afspraken gemaakt over de praktische werkwijze van de pers. Zo is besproken waar fotograferende en filmende pers in de raadzaal mag staan om opnames te maken en dat de journalisten tijdens schorsingen met raadsleden mogen spreken.

Inhoudelijk

Wat nog verder besproken zal worden, zijn de inhoudelijke afwegingen die van burgemeester Van Ardenne maakte om bepaalde media buiten de deur te houden. Aanleiding is het incident in november vorig jaar, waarbij een cameraploeg van EenVandaag niet welkom was om LPF-fractievoorzitter Dave van der Meer te filmen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten en het Genootschap van Hoofdredacteuren reageerden hier eerder deze week al afwijzend op. Tijdens het persgesprek van vrijdag bracht Paul van den Bosch, hoofdredacteur van AD, namens het Genootschap de kwestie nogmaals ter sprake. Van Ardenne nodigde hem uit hier in een volgend gesprek verder over te discussiƫren, samen met een vertegenwoordiger van WOS en van Omroep West. Die drie mediapartijen schreven vrijdagmorgen een gezamenlijk brief met hun reactie op het protocol, dat nu dus van tafel is. Daarin hekelden zij ook de inhoudelijke inmenging van de burgemeester.

De gemeente komt nog met een officiƫle reactie op de brieven van zowel de NVJ en het Genootschap als de brief van de drie nieuwsmedia.