Tegenvaller voor Trias Westland

Redactie 03-04-2018
Foto: sv

Trias Westland heeft een tegenvaller te verwerken gehad. Bij boringen in de tweede put, die nodig is om het gebruikte water terug de grond in te sturen, stuitte men op 1188 meter op een natuurlijke breuk in de bodem.

Als natuurlijke breuken in de bodem open staan, stroomt de boorvloeistof, die onder meer bedoeld is om tegendruk te geven in het boorgat, weg in de breuk. Bij de eerste boring gebeurde dit niet en heeft Trias Westland soepel door deze breuk heen kunnen boren. Bij de tweede put stond de breuk open en bleek het verlies van boorvloeistof erg groot. Dit heeft ertoe geleid dat het boorgat korte tijd droog heeft gestaan en deels is ingestort. Er zijn verschillende pogingen gedaan om de breuk te dichten en uiteindelijk is dit gelukt.

De hoop was dat men na het dichten van de breuk de druk in de put konden opbouwen en het ingestorte deel weer vrij konden maken, maar dat lukte niet. Omdat er geen andere opties meer waren is besloten om een vertakking te boren. Het gevolg daarvan is wel dat het grootste deel van de tot dan toe geboorde put veloren is gegaan, inclusief de boorapparatuur die onderin de put zit. Inmiddels is het boorgat afgedicht met cement. Vorige week is gestart met het boren van een vertakking van het boorgat vanaf ongeveer 150 meter diepte.