Kinderen in de kas op Dag van de Westlandse Tuinbouw

Redactie 05-04-2018
Foto: PRDe jonge bezoekers waren verrast over de mogelijkheden die tuinbouw biedt.

Woensdag 4 april bezochten 700 Westlandse kinderen uit groep 7/8 van twintig basisscholen de tuinbouw. Meer dan dertig tuinbouwbedrijven openden hun deuren om de jonge generatie de sector te laten ervaren. Een quiz, het maken van een eigen plantje, chrysanten verpakken en de schat aan informatie en belevenissen leverden enthousiaste reacties op van kinderen en leerkrachten.

De jonge bezoekers waren verrast over de mogelijkheden die tuinbouw biedt. Koppert Cress en de logistieke uitleg maakte nieuwsgierig. Hoe worden de zaadjes verspreid? Waarom is de verlichting paars? Hoe sla je warmte op? En de 'Beste Kweker van de wereld', Ter Laak, bracht eye-openers, zoals dat een phalaenopsis in een doorzichtige pot groeit vanwege de lichtdoorlaatbaarheid. Duurzaam bouwen kwam aan bod, als ook hoe een plant ontstaat: wortelen in een boomschors. Bij Looye Tomaten maakte de techniek in de verpakkingshal indruk op de kinderen die juist technieklessen hebben gehad. De prachtige kantine bij het gloednieuwe OK Plant was al indrukwekkend. Zo ook de cameratunnel om de planten snel te kunnen scannen op lengte en aantal bloemen.

Doen en beleven

De vele vragen maakten het ook voor de ondernemers waardevol en leerzaam. "Waarom zit er een netje om de bloem? En wat is pluizen?" waren vragen tijdens het pluizen van chrysanten bij Arcadia. Bij Dynaplant werd topografie getoetst toen het afzetgebied van de calla's in beeld verscheen. Eén van de jonge bezoekers wist Leo Leerdam, bij Leerdam Orchids, te vertellen dat de op wit karton rondkruipende piepkleine insecten, de natuurlijke vijanden, binnen een getekende cirkel blijven en zo gemakkelijk te tellen zijn. Het maakte het bezoek letterlijk en figuurlijk heel levendig. Het inhoezen van chrysanten bij SV.co en samenstellen van een eigen plantje bij KP Holland lieten kinderen verschillende tuinbouwwerkzaamheden ervaren. De boom in de Fachjan-jungle, die een Australische bosbrand van 600 graden had overleefd, maakte veel indruk. En zo zijn er veel meer mooie inzichten bij de jonge bezoekers ontstaan. Sommige klassen maken er een verslag over, andere kinderen bezoeken aanstaand weekend meer kwekerijen bij Kom in de Kas, het tuinbouw publieksevenement dat dit jaar plaatsvindt aan Zwethlaan-Broekpolderlaan in Honselersdijk.Fotoalbum