Lierse plantenkweker door bizar toeval vast voor liquidatie? [Update]

Redactie 05-04-2018
Foto: Archieffoto

Een Lierse directeur van een plantenkwekerij zit momenteel vast in verband met de liquidatie in Amsterdam van Reduan B., de broer van kroongetuige Nabil B. Maar, heeft de de 31-jarige kweker van tropische planten echt iets te maken met de moord of is er sprake van een bizarre samenloop van omstandigheden? Het Parool schrijft vandaag dat niet alleen de omgeving van de Lierenaar maar ook de politie zelf verrast is door de DNA-sporen van de man die op een wapen zijn aangetroffen. Het DNA-profiel van de man was reeds bekend hij justitie. Op basis van die link werd hij afgelopen zaterdag aangehouden.

Een familielid vertelt tegenover het Parool dat er ergens 'iets heel erg is misgegaan'. De familie komt met een mogelijke verklaring voor de aanwezigheid van de sporen: Een kleine twee weken geleden reed vlak bij het bedrijf van de man een auto de sloot in. De Lierenaar zou de inzittende, een 29-jarige Hagenaar, geholpen hebben om zichzelf te redden. De bestuurder van de auto sloeg daarna op de vlucht om later, na hevig verzet, alsnog aangehouden te worden. Waarom de man vluchtte is niet bekend, maar 'DNA-sporen kunnen al door een handdruk gaan rondzwerven', aldus het familielid in Het Parool.

De sporen van de Lierenaar werden aangetroffen op één van de wapens die werden aangetroffen bij de arrestatie van de 41-jarige Shurandy S., die verdacht wordt van de liquidatie. Het gaat niet om het wapen waarmee geschoten is. Daarop werden de sporen gevonden van een 34-jarige Rijswijker, die eveneens afgelopen weekend werd aangehouden.

De Lierenaar wordt vrijdag opnieuw voorgeleid. Dan wordt bekend of hij langer vast komt te zitten, of vrij komt.

Update: De officier van justitie in Amsterdam heeft donderdagmiddag de 31-jarige man uit De Lier heengezonden. Het politieonderzoek heeft geen nieuwe aanwijzingen opgeleverd van mogelijke betrokkenheid bij de liquidatie. Hij wordt niet meer verdacht van medeplichtigheid aan de liquidatie. Het is nog niet duidelijk hoe zijn DNA op een van de twee wapens die bij de vluchtauto zijn gevonden terecht is gekomen. Dat  wordt nog verder door de politie onderzocht.