Westland onderzoekt alternatieven zorginkoop

Redactie 13-06-2018
Foto: stockfotoDe inkoop van zorg en jeugdhulpverlening kan beter, vindt de raad.

Wethouder Piet Vreugdenhil (CDA, Zorg) gaat onderzoeken welke alternatieven Westland heeft voor de inkoop van jeugdhulpverlening. Dat is dinsdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering besloten.

De raad is ontevreden over de inkoop van zorg door H10; een inkooporganisatie die voor een samenwerkingsverband van tien gemeenten zorg inkoopt. Financieel loopt het volgens GemeenteBelang Westland (GBW) gigantisch uit de klauwen.

Grip

In totaal gaat er 76 miljoen euro naar H10 waarvan 20 miljoen naar individuele jeugdhulpverlening. De opzet was aanvankelijk dat de club 'slank' zou zijn en de uiteenlopende boodschappenlijstjes zou afwerken en de administratie daaromheen zou verzorgen. GBW-raadslid en zorgspecialist binnen de fractie Kelly van Tol betoogt dat de gemeente nu geen grip meer heeft op de organisatie waar 'van alles' in verdwijnt. Daarmee doelt zij op euro's.

H10 komt 650.000 euro tekort op de begroting van dit jaar. Voor volgend jaar vraagt de organisatie een half miljoen euro extra.

Als het extra geld naar de kinderen en hun ouders ging, had de fractie van GBW dat geen punt gevonden. Maar, zo heeft Van Tol betoogd, de extra gelden worden ingezet voor bijvoorbeeld huisvesting van de inkooporganisatie en bedrijfsvoering. Daarbij stelt Van Tol dat kleine zorgaanbieders amper de kans krijgen om via H10 ondersteuning te leveren.

Alternatieven

Daarom vindt GBW dat het tijd dat eens wordt onderzocht welke alternatieven de gemeente heeft om jeugdhulpverlening in te kopen. "Misschien in een H4 of zelfstandig.'' In elk geval wil de partij een aantal andere mogelijkheden kennen om de inkoop te regelen. Samen met Westland Verstandig (WV) en LPF Westland heeft de fractie een motie ingediend.

Met 21 stemmen van GBW, LPF, WV en Groen Links is de motie aangenomen.

Wethouder Piet Vreugdenhil (CDA, Zorg) heeft aangegeven het onderzoek niet binnen de gevraagde acht weken te kunnen presenteren, maar de voorstemmers vinden september – onder het mom van 'als de vaart er maar in zit'- ook goed.

Die vaart is belangrijk. Vanaf 2020 gaat een nieuwe termijn van vier jaar in voor de H10. Wil Westland toch uit de H10 stappen en op een andere manier verdergaan, dan zal dat een jaar voor die tijd helder moeten zijn. Er geldt namelijk een opzegtermijn van een jaar.

De raad is wel unaniem akkoord gegaan met de aangepaste begrotingen van 2018 en 2019 van de inkooporganisatie.