Zoektocht naar nieuwe burgemeester Westland begint

Redactie 13-06-2018
Foto: archief\/Thierry SchutDe zoektocht naar de nieuwe burgemeester, en voorzitter van de raad, kan van start.

De nieuwe burgemeester van Westland moet voldoen aan een waslijst aan eisen, maar hij hoeft geen Westlander te zijn. Als hij zich maar wel snel verdiept in het gebied en zeker iets heeft met de Westlandse mentaliteit.

Dat heeft de commissaris van de Koning van Zuid-Holland, Jaap Smit, dinsdagavond van de Westlandse gemeenteraad meegekregen. De zoektocht naar de opvolger van Sjaak van der Tak gaat beginnen.

Dertienhonderd reacties uit alle lagen van de Westlandse bevolking waren er binnengekomen op de vraag: Wat moet er in de profielschets voor de nieuwe burgemeester komen? Zaken als integer, onkreukbaar en goed zichtbaar in de Westlandse dorpen, zijn naar voren gekomen.

Toelichting

Smit wilde van de gemeenteraad wel wat toelichting op de profielschets. Zo was hij benieuwd of de nieuwe burgemeester een Westlander moet zijn. Nee dus. 'Hoe extern gericht moet hij zijn?' was een andere vraag die bij hem speelde. Daarover waren de meningen in de raad verdeeld. Maar uiteindelijk werd helder dat de nieuwe burgemeester wel naar buiten en internationaal gericht moet zijn. De commissaris voegt er zelf aan toe dat het besef er moet zijn dat Westland een belangrijke rol speelt in de wereld als het gaat om voedselproductie. "Dat gevoel moet Westland ontdekken."

Veiligheid

"Moet het gaan om een ervaren bestuurder, of is een zij-instromer ook goed?'' Daarvan vindt GemeenteBelang Westland dat een zij-instromer vanuit de veiligheidshoek zeer welkom is. De fractie vindt het belangrijk dat Westland een politiebureau heeft dat 24 uur per dag en zeven dagen in de week is bemand. De partij krijgt daarvoor steun van onder meer LPF en het CDA. CDA noemt ook overlast en toenemende drugsproblematiek die in Westland spelen als reden voor de voorkeur voor een kandidaat met een achtergrond in de veiligheid.

Baantjescaroussel

En wat wordt er bedoeld met dat hij 'op eigen kracht' burgemeester moet worden, wilde Smit wel weten. Fractievoorzitter van Westland Verstandig, Peter Duijsens, maakt daarop duidelijk dat de kandidaat niet uit de 'baantjescaroussel' van de overheid moet komen. Op die toelichting krijgt Duijsens een felle reactie. Smit noemt de baantjescaroussel een mythe. En mythes staan ver van de waarheid af. Smit zegt in de afgelopen vier jaar waarin hij Commissaris van de Koning is, nog niet heeft meegemaakt dat hij werd gebeld met voorstellen een bekende te benoemen.

Smit ontvangt de komende periode de sollicitatiebrieven. Wanneer alles soepel verloopt, kan Westland aan het einde van het jaar kennismaken met de nieuwe burgemeester van Westland.