Beeld Gravin Machteld terug naar Marktplein

Redactie 13-06-2018
Foto: archiefHet beeld van Gravin Machteld krijgt haar centrale plek terug.

Het beeld van gravin Machteld keert terug op het 's-Gravenzandse Marktplein. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag in vergadering besloten. Een motie van Westland Verstandig (WV) voor de terugkeer van het beeld op het dorpsplein van 's-Gravenzande is met twintig stemmen voor en achttien tegen, aangenomen.

De bedenkster en maakster van het beeld, kunstenares Ingrid Rollema, heeft de raad nog toegesproken. Zij heeft uitgelegd dat de plaats die het beeld had gekregen, met een achterliggende gedachte was bepaald.

Centraal

Rollema schiep het beeld ter ere van het 750-jarige bestaan van 's-Gravenzande, gesticht door de gravin. Daarom neemt zij een centrale plaats in in de geschiedenis van 's-Gravenzande. Om die reden heeft haar beeld een centrale plek gekregen. Als het beeld wordt weggehaald van de centrale plaats, wordt ook de betekenis van het beeld verwijderd, zo betoogde Rollema. Daarnaast zou verwijderen volgens haar respectloos zijn tegenover alle energie die in het beeld is gestopt – vele leerlingen hebben hun duimafdruk bijvoorbeeld in het beeld gezet.

Participatietraject

De fracties die niet voor terugkeer zijn, vinden dat deelnemers aan het participatietraject tekort wordt gedaan. Uit het traject is naar voren gekomen dat het beeld niet hoeft terug te keren naar het Marktplein. Maar, zo reageerde GBW-fractievoorzitter Remmert Keizer, de gemeente is niet verplicht alle uitkomsten van een participatietraject mee te nemen.

Het beeld zou niet meer dan 9 vierkante meter innemen. Die ruimte zal ook op het vernieuwde plein worden gevonden. Daarin hebben WV, LPF en GemeenteBelang Westland die voor de motie stemden, alle vertrouwen.