Informatieborden om laadpalen-ophef te voorkomen

Redactie 20-06-2018
Foto: stockfoto

Het bedrijf Engie dat elektrische laadpalen voor de gemeente in Westland plaatst, gaat in de toekomst de plannen voor plaatsing ter plekke met borden aangeven. Nu is voor bewoners onduidelijk wanneer er op welke locatie een laadpaal wordt geplaatst en hoe zij daarop kunnen reageren.

Bewoners worden meestal onverwacht geconfronteerd met een gloednieuwe oplaadpaal voor hun deur. Dat zorgt soms voor ophef in de buurt: Bewoners menen dat eigenaren van elektrische auto's worden bevoordeeld met een gegarandeerde parkeerplaats. Sommigen hebben bezwaar tegen een laadpaal vlak voor hun deur.

Eigenaren van elektrische auto's die op hun eigen terrein geen ruimte hebben voor een laadpaal, kunnen bij Engie een verzoek indienen er een in de openbare ruimte te plaatsen. Het bedrijf bepaalt waar zo'n paal het beste kan worden geplaatst. Omdat het omwonenden onduidelijk is wanneer de palen worden geplaatst, kunnen ze ook geen bezwaar indienen. Maar dat gaat dus veranderen.

Aankondiging

Als Engie in de toekomst een aanvraag krijgt, dan zal het bedrijf een bord met daarop een aankondiging van het voornemen neerzetten. Op dat bord wordt vermeld hoe op het plan kan worden gereageerd en er wordt een contactnummer vermeld.

Wanneer het bedrijf deze informatieborden gaat gebruiken, kon wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP) in antwoord op vragen van D66 nog niet zeggen.

De komende jaren worden 110 laadpalen voor elektrische auto's in Westland verwacht. Dit jaar komen er naar verwachting tien tot vijftien opladers bij.

D66 wil graag dat de laadpaal ook als voorziening à la de brievenbus wordt geplaatst en niet alleen op verzoek, zo liet D66-raadslid Maxim van Ooijen weten.