Platanen Marktplein kampen met boomstress

Redactie 11-07-2018
Foto: SVDe bomen zijn in maart geplant, maar staan nu in de overlevingsmodus.

De platanen op het Marktplein in 's-Gravenzande hebben last van boomstress. Daarom laten ze bladeren los en komen delen van de schors ook los te zitten. Dit is een overlevingsstrategie van de boom in moeilijke tijden. Die moeilijke tijden bestaan uit een periode van hevige regenval gevolgd door een lange periode van droogte. Dat antwoordt wethouder Cobie Gardien (LPF, ruimtelijke ordening) op vragen van Westland Verstandig.

Die fractie werd de laatste tijd veel benaderd door 's-Gravenzanders die melden dat de bomen staan te verpieteren en water nodig hebben. Een horecaondernemer heeft ten minste een van de bomen van water voorzien. Maar dat gebeurde zonder overleg met de gemeente. Volgens de wethouder is dat onhandig, omdat de gemeente zo niet weet welke bomen wel of geen water hebben gehad.

De gemeente voert vochtmetingen uit. Vorige week woensdag bleek er nog voldoende water in de plantsleuf te zitten. De gemeente heeft de bomen in mei water gegeven en heeft dat dinsdag opnieuw gedaan, zo heeft Gardien de raad laten weten.

WV-fractievoorzitter Peter Duijsens vroeg waarom de communicatie hierover achter bleef, maar daarvoor had Gardien geen verklaring.