MensenLeven - Marieke van Zwet: 'Ik ga van Mexico naar Gambia'

Redactie 26-01-2019
Foto: ghMarieke van Zwet is met een mooie voorraad mondverzorging klaar voor vertrek naar Gambia.

Door bepaalde gebeurtenissen kan je leven heel anders lopen dan je van plan was. 'Het gaat zoals het gaat' is dan een mooi gezegde. Maar het is niet altijd even gemakkelijk om te accepteren dat het gaat zoals het gaat. Er een positieve draai aan geven en je niet uit het veld laten slaan, is dan wel een goed uitgangspunt. En dat is nou precies waar Marieke van Zwet mee bezig is.

door Geraldine Hindriksen

Marieke van Zwet (50) uit Naaldwijk groeide op in Loosduinen en kwam op haar twintigste in Westland terecht. Na in Kwintsheul en Wateringen te hebben gewoond woont ze nu met haar man en drie kinderen alweer twaalf jaar in Naaldwijk. Ze begon haar werkzame leven als directiesecretaresse en stopte met werken toen haar eerste kind werd geboren. "De oudste was een half jaar oud toen ik door iemand gevraagd werd te helpen met de administratie. Dat ben ik parttime gaan doen. Toen een vriendin mij vroeg of ik de administratie wilde gaan doen voor haar twee horecazaken in Den Haag, ben ik dat erbij gaan doen. Het was allemaal mooi te combineren met de zorg voor de kinderen."

Mexicaans

Zo rolde Marieke de horeca in. "In die zaken heb ik veel Mexicaans gegeten. En ook al zei ik altijd dat ik nooit een eigen zaak wilde hebben, toch begon ik eraan te denken om een Mexicaans restaurant in het Westland te beginnen. Piet, een goede vriend van mij die ik kende via de badminton, raakte zijn baan kwijt. Hij was hobbykok en had al veel gekookt voor grote groepen. Gezeten aan de bar kregen we serieuze plannen en in 2012 is ons restaurant Muy Amigos in 's-Gravenzande geopend. We zijn er vol ingegaan. Piet was de chef en deed de inkoop, ik regelde de administratie, personeelszaken en was de gastvrouw. Het was druk, maar het heeft me heel veel energie gegeven."

Begin 2017 werd Piet ziek. "Dat was zo verdrietig. We besloten de zaak te gaan verkopen, maar dat lukte niet echt snel. In juli 2017 is Piet overleden. Ik ben nog ruim een jaar doorgegaan en uiteindelijk werd de zaak op 1 november 2018 verkocht."

Gambia

Het was een zware tijd voor Marieke, want na het overlijden van Piet overleed in november dat jaar haar vader en in maart 2018 haar moeder. "Ik zie die hele periode als één grote rollercoaster. Nadat het restaurant verkocht was, ben ik na gaan denken. Wat wil ik nou? Waar word ik blij van? Ik ben een ondernemer, maar geen harde ondernemer. Daar ben ik wel achter gekomen. En wat ik heel graag wil, is een baan met Franse taal want die taal spreek ik vloeiend. Als directiesecretaresse of managementassistente of wat dan ook, als het maar met de Franse taal is."

Maar voordat Marieke gaat solliciteren, staat haar eerst iets anders te wachten. "Ik ga in februari vijf weken naar Gambia! Vrienden hebben me gevraagd mee te gaan om voor de Stichting Westland4Gambia een tandzorgauto naar Gambia te brengen. We gaan als groep mee met Go For Africa met in totaal 65 personen en 32 auto's. En dan in Gambia op de scholen tandenborstels uitdelen, hoe leuk is dat! We hebben hier natuurlijk geld voor nodig en daarvoor organiseren we een culinair event bij Koppert Cress op zaterdag 2 februari. Wie mee wil eten kan zich opgeven via www.westland4gambia.nl/loterij."

Marieke moet lachen. "Ik ga van Mexico naar Gambia! Deze reis komt op mijn pad. Even alles loslaten. Ik ben gegroeid en voel me sterker dan ooit. Ik zie altijd die stip aan de horizon. Heb je een droom? Dan moet je die waarmaken; dat heb ik wel geleerd. Ik heb het gedaan en ik heb er geen spijt van. Dat zou ik iedereen willen meegeven. Niet denken 'Ja, maar'. Nee, doen!"