'Zo'n onzinnige vernietiging gaat er bij ons niet in!'

Redactie 08-02-2019
Foto: Fietsen voor mijn eten \u2013 WestlandPeter en Coriza Hoogendonk bij een deel van de al voorverpakte peren.

Afgelopen vrijdag en zaterdag werden ongeveer 800 kilo peren door de Westlanders 'gered'. Op het erf aan de Polderhaakweg 29 in Hoek van Holland (achter Maasdijk) is het nog nooit zo druk geweest als deze dagen. Boerin Coriza Hoogendonk: "Ik heb dan ook wel mijn hulptroepen ingeschakeld!"

door W.A. Veldhuizen-Boogert

Het begon allemaal met een noodoproep van een schoondochter van een perenteler in Zeeland. Zijn peren zouden binnenkort vernietigd moeten worden, omdat supermarkten de iets in groei achtergebleven exemplaren niet wilden afnemen. Het bericht werd in de Facebookgroep 'Fietsen voor mijn eten – Westland' gedeeld en binnen drie uur was een reddingsactie geboren.

Inpakken

Coriza: "Toen ik eenmaal doorhad dat er onder de Westlanders veel animo was een deel van deze peren te redden, heb ik meteen contact gezocht en kon er twee kuub peren (zo'n 800 kilo) geregeld worden. Afgelopen woensdag werden de peren bezorgd en konden mijn man Peter en ik gaan inpakken. Dat hebben we geweten hoor. Ik heb me meermalen gedacht van, help waar ben ik aan begonnen. Gaat dit wel goedkomen?!"

Verkeersinfarct

Vrijdag en zaterdag was het dan zover. Coriza: "Van te voren hadden we de volgers van de Facebookgroep gevraagd om zoveel als mogelijk met de fiets te komen. Bij zo'n vijftien auto's op ons erf hebben wij al een verkeersinfarct en het moest voor de buren en alle aanwezige dieren ook nog een beetje leefbaar blijven. Gelukkig werd aan dit verzoek volop gehoor gegeven. De eerste dag bleef het in de vroege ochtend nog wat rustig, maar tegen de middag begon het storm te lopen. Klanten kwamen af en aan en onze peren gingen gestaag over naar de nieuwe eigenaar."

Trots

Marja van der Ende, initiatiefneemster en beheerder van Fietsen voor mijn eten – Westland, is helemaal beduusd van de enorme inzet die dankzij haar groep tot stand kwam. "Het idee om deze peren te redden werd door een lid van onze groep geopperd en door Coriza opgepikt. Aan animo geen gebrek: in nog geen anderhalve uur had ze al zo'n 600 kilo genoteerd. Maar de groep ging ook verder: zo regelde Sylvia Simons-van den Berg, van Santé Holland in De Lier, gewoon even bij Van Der Ende Transport Westland BV een vrachtwagen om deze peren aan de Polderhaakweg af te leveren. Ik ben echt supertrots dat dit dankzij onze groep gelukt is! De kracht ervan is me nu wel heel erg duidelijk geworden. Ik hoop dan ook dat er in de toekomst meer van deze mooie initiatieven mogen volgen!"

Smakelijk

Dat deze peren door de supermarkten niet geaccepteerd werden, kunnen de Westlandse klanten niet geloven. "Klein? Het zijn echte joekels! En wat zien ze er goed uit. Fijn ook dat zo nog redelijk hard zijn. Zo kunnen we er lang van genieten." De peren worden overigens niet alleen uit het vuistje gegeten. Binnen de groep circuleren al diverse recepten. Zo zullen de afnemers binnenkort vast ook smullen van hun overheerlijke perenjam, perensap, perenmacarons en gestoofde Doyenné du Comice peren.