Glenn de Blois is zwaar teleurgesteld maar ook strijdlustig

Redactie 01-03-2018
Foto: []Glenn woont momenteel in Oostenrijk zodat hij zoveel mogelijk in de sneeuw kan trainen.

Ja, de teleurstelling is enorm. Glenn de Blois werkt zijn trainingen in de Oostenrijkse sneeuw af terwijl hij naar zijn mening in Zuid-Korea had moeten zijn. Verschillende internationale en nationale regels gooiden echter roet in het eten. En dat is voor de Lierse snowboarder ontzettend zuur.

"Samen met mijn trainingsmaatje Karel heb ik er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om een ticket voor de Winterspelen te bemachtigen. Volgens de internationale richtlijnen hadden wij hier ook gewoon recht op. Helaas zijn de eisen vanuit het NOC/NSF een stuk strenger dan vanuit het IOC wat heel veel moeilijker maakte om naar PyeongChang te gaan."

Snowboardcross

Glenn richt zich volledig op het onderdeel snowboardcross. Bij deze discipline, ook wel bekend als boardercross, dalen vier tot zes deelnemers gelijktijdig af op een uitgezette baan met verschillende bochten en obstakels. Spectaculair om te zien en de deelnemers moeten over een hoop kwaliteiten beschikken. "Je moet natuurlijk de juiste technieken beheersen, maar je bent tijdens de race altijd afhankelijk van de andere. Er komt dan ook veel tactiek bij kijken en je moet binnen een fractie van een seconde een beslissing kunnen nemen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om fysiek super sterk te zijn. Echt alles zit in deze sport en daarom vind ik het ook zo vet om te doen", aldus Glenn. Tussen het trainen door heeft de Lierenaar de Spelen wel gevolgd. "Ik heb natuurlijk vooral naar het snowboarden gekeken. Mijn teamgenoot, de Australiër Jarryd Hughes, heeft zelfs zilver gewonnen. Dat is wel onwijs gaaf."

Trainen

Het leven van de 22-jarige snowboardcrosser staat al jaren volledig in het teken van de sport. "Vroeger was ik altijd al veel aan het skaten en op mijn achtste stond ik voor het eerst op een snowboard. Dat was op een indoor rolbaan in Den Hoorn en ik was eigenlijk gelijk verkocht. Ik ben daar een aantal jaren blijven trainen en later ben ik in Zoetermeer bij het Freestyle Extreme Team gegaan." Nu reist Glenn de hele wereld over, woont hij in Oostenrijk en is haast nooit meer in Nederland. "De banen worden opgebouwd in de plaatsen waar wedstrijden zijn, dus wij zijn heel veel onderweg om te kunnen trainen en wedstrijden te rijden." Dit seizoen staan er nog drie wedstrijden op het programma in respectievelijk Spanje, Rusland en Zwitserland. "Daarna zit het seizoen erop, maar ik zal al weer heel snel beginnen met trainen. Ik wil zo sterk mogelijk aan het nieuwe seizoen beginnen en vanaf nu ga ik er alles aan doen om in 2022 wel aan de Spelen deel te nemen."

World Cup

Terugkijkend op het afgelopen seizoen kan Glenn eigenlijk alleen maar heel tevreden zijn. "Het was het tweede seizoen dat ik meedeed in de World Cup, daar ben ik drie keer in de top-16 geëindigd en één keer in de top-12 en op de wereldranglijst zit ik bij de beste 30." En juist deze cijfers zorgen voor frustratie over het missen van Olympische Spelen. "Er zijn veertig boardercrossers naar de Spelen gegaan, maar dankzij al die verschillende regels deed bijvoorbeeld de nummer 57 van de wereld wel mee en ik dus niet. Echt zo ontzettend jammer."

Wist je dat Westland meer dan 50 topsporters heeft? Glenn de Blois is een van hen. In deze krant stellen we de sporters graag aan u voor. Kijk voor meer sportverhalen op www.topsportwestland.nl.