Victor Zorbas: zijn boodschap over Spinalonga leeft voort

Redactie 19-04-2018
Foto: PRVictor Zorbas in actie als gids.

Spinalonga, voormalig leprakolonie bij Kreta, is tientallen jaren het werkveld van Victor Zorbas geweest. Vele Westlandse toeristen hebben met hem een excursie over dit 'eiland der verdoemden' gemaakt, geboeid luisterend naar de ware verschrikking die mensen met lepra daar hadden doorgemaakt. Honderdduizenden bezoekers heeft hij in vele verschillende talen de geschiedenis van Spinalonga verteld.

"Wie betaalt de veerman?", "Er zijn overal ter wereld Spinalonga's" en "Herhaalt de geschiedenis zich of herhaalt mens de geschiedenis?", zijn uitspraken die veel van zijn bezoekers zich zullen herinneren, in zijn typische accent uitgesproken. De laatste jaren van zijn leven raakte hij verbannen van het door hem zo grondig bestudeerde eiland, omdat hij de waarheid vertelde over de wrede omstandigheden waarin de leprozen hadden geleefd. Hij woonde vanaf 2013 in Honselersdijk, dichtbij zijn familie en bijna tot zijn laatste snik nog schrijvend aan een nieuw boek. Ook reisde hij elke dag met de bus naar Den Haag, om Turkse vrienden uit de tijd van de eerste gastarbeiders en hun kinderen te helpen met juridische en sociale vraagstukken.

Op 18 april 2017 is Victor Zorbas overleden, zijn levenswerk over Spinalonga nalatend als erfenis. Zijn familie uit 's-Gravenzande wil deze nalatenschap levend houden. Op zijn sterfdatum dit jaar is een nieuwe website gelanceerd als eerbetoon aan hun bijzondere vader. Op deze website zijn de boeken en DVD's te bestellen, die Zorbas zelf in verschillende talen produceerde. Er kunnen foto's en korte filmpjes van Spinalonga bekeken worden en krantenberichten uit het verleden. Ook kunnen bezoekers hun eigen beleving van de excursie die zij met Zorbas maakten, kwijt in het gastenboek.

Heeft u ook voormalig leprakolonie Spinalonga op Kreta bezocht, samen met Victor Zorbas? Of wilt u anderen met zijn levenswerk in aanraking brengen? Kijk dan op www.victorzorbas.com, deel uw ervaringen in het gastenboek en verspreid de boodschap van Victor verder.