Bernadetteschool naar finale NK schooldammen

Redactie 23-04-2018
Foto: PRWethouder Peter Ouwendijk en Martijn van IJzendoorn bij het trotse team van de Bernadetteschool.

Het welpendamviertal van de Bernadetteschool uit Naaldwijk heeft zich verrassend geplaatst voor de finale NK schooldammen 2018. De jeugdige dammers verloren slechts één wedstrijd en eindigden op de tweede plaats achter de Regenboog uit Gorinchem met 16 uit 9. De Cirkel uit Amstelveen werd met 14 punten derde. 't Startblok uit Honselersdijk werd vierde en greep helaas net naast een plekje voor de finale. Het tweede viertal van de Bernadetteschool dat via een keuzeplaats ook mocht meedoen, speelde een bescheiden rol en werd tiende. De pupillenteams van zowel de Bernadetteschool en 't Startblok wisten zich in Gorinchem niet te plaatsen.

Vooraf waren de verwachtingen bij de welpen niet zo hoog gespannen omdat het team met een invaller niet op volle sterkte kon aantreden. Maar toen na zes wedstrijden nog steeds de volle buit was gehaald werd de lat wat hoger gelegd. Wat het thuisvoordeel wellicht kan doen met een sportploeg; want alweer voor de derde keer in de laatste twaalf jaar was de Bernadetteschool gastheer voor een halve finale NK schooldammen. In ronde zeven moesten ze echter met een 3-5 nederlaag hun meerdere erkennen in de latere winnaar De Regenboog uit Gorinchem. Gelukkig trad het herstel op tijd weer in en met twee overwinningen werd de finaleplaats veilig gesteld.

Alle deelnemers werden door de KNDB verrast met een magnetische damset in flitsende kleuren, waarmee op de jeugdwebsite de damkennis kan worden verbeterd. Verder had het bekende Westlandse bedrijf Tommies voor een ieder gezonde groentesnacks beschikbaar gesteld, hetgeen zeer werd gewaardeerd. Maar heel speciaal was de aanwezigheid van Westlands damtrots Martijn van IJzendoorn, ooit begonnen bij het schooldammen en nu, in zijn debuutjaar bij de senioren in 2017 Nederlands damkampioen, die ruimschoots de tijd nam om de verrichtingen van zijn jeugdige streekgenoten te volgen.

Aan het eind van de middag werd uittredend teamcoach Ben van Loon nog in het zonnetje gezet door Damclub Naaldwijk en bedankt voor zijn jarenlange inzet voor het schooldammen en vervolgens reikte wethouder Ouwendijk van sport van de gemeente Westland, de prijzen uit en keerde ieder tevreden huiswaarts. De finale wordt gespeeld op 26 mei in Breukelen.