Mooi resultaten voor lascursisten

Redactie 28-05-2018
Foto: PRLassen vereist opperste concentratie.

Veertig cursisten, waaronder veel Westlanders, krijgen op 5 juni hun diploma uitgereikt bij de Stichting Bedrijfsgerichte Cursussen 'Sasbout Vosmeer' in Delft. Twee van de leerlingen wacht nog een herkansing. Als die succesvol wordt afgerond dan kan cursusleider Herman Pruisken tevreden constateren dat 100 procent van zijn cursisten de cursus met goed gevolg heeft afgelegd.

"Een bijzondere prestatie", zegt Pruisken, die ooit het initiatief nam tot de oprichting van het cursus instituut dat inmiddels landelijke bekendheid geniet vanwege de goede resultaten. "Dat ligt natuurlijk niet aan mij, maar vooral aan Marco van Zomeren, Alex van Winden, Menno Suiker, Marien Voshol en Sander Achterberg. Stuk voor stuk topleerkrachten die alle vijf uit het bedrijfsleven komen."

Aan de Krakeelpolderweg in Delft worden inmiddels 32 verschillende cursussen verzorgd. "Eigenlijk acht verschillende maar die worden dan op vier verschillende niveaus aangeboden. Op de hoogste niveaus worden de werkstukken gecontroleerd met röntgen opnames. Van de twaalf cursisten was er slechts één die niet helemaal aan de richtlijnen voldeed. Die moet een herkansing maken terwijl de rest van de leerlingen met vlag en wimpel geslaagd is. Als je weet dat er over het hele land 215 cursisten examen deden en dat er 86 geslaagden te noteren waren, dan krijgt de prestatie van onze studenten nog meer reliëf."

Evenals in voorgaande jaren is Pruisken erin geslaagd voor de diplomauitreiking een bijzonder duo te strikken. "Op de eerste plaats Yvonne Olgers, de productmanager onderwijs van het Nederlands Instituut voor Lastechniek. Zij reikt de diploma's voor het eerste en tweede niveau uit. Ben Stiefelhagen, maritiem duiker en kikvorsman, reikt de hoogste niveaus uit. Ik ben heel erg blij met zijn komst. Stiefelhagen heeft er 7.000 duikbewegingen op zitten. Zijn werk vraagt uiterste concentratie, net als bij het lassen. Concentratie zal dan ook het thema van zijn lezing zijn."

Waar landelijk gezien de belangstelling voor de lascursussen terugloopt, daar kan Pruisken met tevredenheid constateren dat de interesse voor zijn cursussen nog steeds groeiend is. "Ook dit jaar was alles volgeboekt en voor komend jaar zijn we hoopvol gestemd. Overigens hebben we naast de reguliere cursussen ook nog 120 HTS studenten vier middagen lastechniek bijgebracht. Zij deden dat in het kader van hun minor cursus, beter gezegd als keuzevak binnen hun opleiding."