Bakker en Kleijweg winnen WK biatlon

Redactie 04-06-2018
Foto: Glenn Mostert FotografieMaarten Bakker (r.) won overtuigend.

Het eerste Westlands kampioenschap biatlon is zaterdag bij Olympus '70 gehouden. Met overmacht is Maarten Bakker uit 's-Gravenzande kampioen geworden. Bij de vrouwen was de uitkomst een verrassing. Niet de favoriete Ramona Thoen uit Naaldwijk, maar Anita Kleijweg uit De Lier ging er met de trofee vandoor.

Het fenomeen biatlon is bij de meeste mensen vooral bekend van de Winterspelen. Langlaufers werken dan een parcours af en moeten herhaaldelijk op doelen schieten. In de zomerse variant is het langlaufen vervangen door hardlopen. Na twee ronden rennen op de atletiekbaan gaan de deelnemers naar de schietlocatie op het middenterrein. Daar zijn tien schietplekken ingericht. Bij elke schietbeurt beschikken de deelnemers over twintig kogeltjes. Daarmee moeten ze vijf klapschijven omschieten. Is dat gelukt (of zijn de kogels op), dan moeten ze weer twee ronden gaan rennen.

De zomerbiatlon telt vier schietrondes, waarna de deelnemers tot slot nog twee ronden over de kunststofbaan rennen. De tijd die bij de finish op de klok staat, is bepalend voor de uitslag. Het eerste kampioenschap volgde op een proef die vorig jaar is gehouden. Aan dat evenement kon slechts worden deelgenomen door leden van de 's-Gravenzandse schietvereniging Generaal Snijders en van atletiekvereniging Olympus '70.