Jubileum voor wielercomité Poeldijk

Redactie 24-07-2018
Foto: JdGHet wielercomit\u00e9 van Poeldijk van links naar rechts: Patrick Plooij, Jan Swank. Gerard van der Valk en Kees van der Zanden.

Op zondag 29 juli wordt de 69e wielerronde van Poeldijk gereden. Het oudste wielercomité in het Westland zag in 1948 het levenslicht en viert dit jaar het 70-jarig bestaan als organisatoren van de wielerronde.

Omdat in Poeldijk één keer de ronde niet verreden is, kon Naaldwijk wat het aantal criteriums betreft op gelijke hoogte komen. Maar het in 1949 opgerichte wielercomité van Naaldwijk moet Poeldijk als eerste Westlandse organisatie van een rondje fietsen om de kerk voor laten.

Verjonging

Dat rondje om de kerk is in Poeldijk bijna letterlijk van toepassing. De coureurs rijden echter niet om, maar wel langs de Bartholomeuskerk. Daarom is het eerste uur ook muziekloos en is alleen de speaker hoorbaar voor het publiek. Pas als de kerkgangers veilig over en langs het parcours huiswaarts trekken wordt er muziek hoorbaar. Een traditie die in stand gehouden wordt. Het wielercomité bestaat uit Gerard van der Valk, Jan Swank, Kees van der Zanden en Patrick Plooij. Vier mensen is eigenlijk te weinig, maar kandidaten zijn moeilijk te vinden. "Wij zijn al een paar jaar op zoek naar nieuwe mensen, liefst jongere jongens", geeft voorzitter Gerard van der Valk aan. "Met de komst van Patrick vorig jaar is de eerste stap gezet naar verjonging. Volgend jaar bij de 70ste wielerronde lijkt het mij een mooi moment om te stoppen. Ik wil dan nog wel op de achtergrond actief blijven.

Rijsenburgerweg

Over het aantal deelnemers dat zich al heeft aangemeld bestaan bij de Elite/Beloften geen zorgen. Bij de Nieuwelingen en Junioren loopt het aantal voorinschrijvingen moeizaam. Overigens een trend waar andere Westlandse wielerrondes ook mee te maken hebben "17 Nieuwelingen en 18 Junioren is niet om over naar huis te schrijven", stelt Van der Valk. "Met 74 Elite/Beloften/Amateurs zijn wij uitermate tevreden. Op de dag zelf zullen er nog wel coureurs zijn die zich dan aanmelden. Al zullen er ook wegblijven; dat hoort er tegenwoordig bij."

Wat het parcours betreft ligt het rondje van iets meer dan een kilometer er redelijk goed bij. Alleen de Rijsenburgerweg is vanwege het vele bouwverkeer ronduit slecht. "De gemeente gaat de ergste putten onder handen nemen", laat Van der Valk weten. "Bovendien lukt het op de fiets beter om de kuilen te ontwijken dan met de auto. Een beetje lastig stuk in de ronde maakt het juist mooi."

Start en finish zijn aan de Jan Barendselaan, vandaar draait men de Rijsenburgerweg op om via de Verburghlaan weer in de finishstraat te arriveren. De rugnummers kunnen in De Leuningjes opgehaald en ingeleverd worden. Voor de RABO Dikke Banden Race kan men inschrijven bij de tent van Westland Wil Vooruit. Bij de Jumbo is een oversteekplaats waar verkeersregelaars voor een veilige oversteek zorg dragen voor mensen die boodschappen gaan halen.

Programma 69e wielerronde van Poeldijk

11.00 uur Nieuwelingen 40 km

12.00 uur Rabo Dikke Banden Race

13.00 uur Junioren 65 km

14.45 uur regio Renners A/B 35 km

16.00 uur Elite/Beloften/amateurs 80 km