Gang van Zaken: Haags Dierencentrum

Redactie 25-08-2018
Foto: Rolf van KoppenInge Metz (r.) en Natasja van Hagen bij bulldog Bully: \We willen niet langer onder de radar werken, en daar is geld voor nodig.\

Het Haags Dierencentrum aan de Lozerlaan 595 in Den Haag is best wat lastig te vinden, maar het kan niet missen: eenmaal in de buurt blaffen de honden je vrolijk toe. Inge Metz is er sinds acht maanden het hoofd fondsenwerving en marketing. "Ik regel nu vergunningen voor wegwijzers, dus binnenkort kan iedereen ons moeiteloos vinden." Stichting Haags Dierencentrum bestaat al 141 jaar en volgens Inge wordt het tijd dat 'mensen ons beter leren kennen'.

door Lisette Eindhoven

Ook al werkt Inge nog maar kort bij het Haags Dierencentrum (HDC), ze is enorm trots op wat het asiel in al die jaren heeft bereikt. "We zijn een van de grootste van Nederland en er komen zelfs mensen uit het buitenland bij ons kijken hoe wij het doen," vertelt ze. "We krijgen van de gemeente een wettelijke vergoeding voor twee weken opvang van zwerfhonden en -katten. Daarna zijn de kosten, zoals verzorging en medische behandeling, voor ons." Gelukkig zijn er naast donaties ook inkomsten uit het pension en de dagopvang.

Educatie en voorlichting

"De afgelopen 140 jaar is er eigenlijk veel te weinig aandacht besteed aan fondsenwerving en marketing," zegt Inge. "We hebben dierartsen, gedragstherapeuten en gekwalificeerd personeel in dienst en we zijn heel goed in opvang en verzorging. Maar nu is het tijd dat iedereen beseft dat wij een regionaal probleem oplossen. Want wat zou het betekenen als zwerfhonden of -katten de speeltuin van je kind vervuilen of mensen aanvallen in de duinen…" Het HDC wil een kenniscentrum worden. "We willen van het oplossen van een groot probleem ook naar het voorkomen ervan door educatie en voorlichting."

7 dagen per week

Bij het asiel en het aangesloten dierenpension werken 7 dagen per week 24 mensen in vaste dienst en meer dan 150 vrijwilligers. "Ik ben zelf op kantoor of onderweg, je wilt niet weten hoeveel tijd er komt kijken bij het onderhouden van relaties of het invullen van een subsidieaanvraag," lacht ze. "We willen niet langer onder de radar werken, en daar is geld voor nodig." Overigens loopt Inges eigen hond gezellig rond in haar kantoor. En hij blijkt niet de enige. Bij een rondgang door het enorme pand zitten er nog een paar honden op een kantoortje van een medewerker; zij zijn in afwachting van een nieuw baasje. "Momenteel wachten er veel Staffordshire-achtige honden op een baasje. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, zijn het lieve dieren," benadrukt Inge.

Kittens

Je krijgt een asielkat niet zomaar mee. Er moeten formulieren worden ingevuld en een dierverzorger geeft een advies om zo een goede match te bewerkstelligen. "Op onze Open Dag op 29 september mag iedereen achter de schermen kijken. Normaliter zijn wij maandag tot zaterdag van half 1 tot half 4 geopend en hebben geïnteresseerden toegang tot de 'kattenwinkels'. Voor de honden moet er een afspraak gemaakt worden", vertelt Noor van Steden, die de rondleiding door het HDC op zich heeft genomen. Ze wijst op de operatiekamer en de gezellig ingerichte kattenkamers van het kattenpension. Ze zegt elke kat even gedag en kijkt vertederd naar een nestje kittens. "Die zijn net drie dagen oud." Ze wijst op de A5'jes die bij de kattenkooien hangen waarop onder meer staat of de kat geaaid en opgetild wil worden, of hij een tuin nodig heeft en hoe hij omgaat met andere katten en met kinderen etc. "Dat is van belang om tot een goede plaatsing te komen."

Samen wandelen

"Mensen hebben geen idee hoe groot het probleem met zwerfdieren echt is. We vangen wel 1700 dieren per jaar op!," zegt Inge. "Eerst gaan ze twee weken in quarantaine, dan wachten we of er nog een eigenaar is en daarna wordt het dier eigendom van het HDC. Het gedrag wordt geanalyseerd en er volgt eventueel een medische handeling. Op basis van een uitgebreide analyse proberen we een hond of kat met een nieuw baasje te matchen." De procedure om een asielhond een thuis te geven is degelijk. Na uitgebreide inschrijving komen de potentiële eigenaren met het hele gezin, inclusief andere huisdieren, kennismaken met de hond. "Ze gaan samen wandelen en we kijken of het wederzijds klikt. De dag erna kan de hond worden opgehaald. "We gaan natuurlijk voor een succesvolle match en fijne toekomt voor hond of kat en baas!"