'Duitse smaakmaker op toernooi vol jong talent'

Redactie 24-08-2018
Foto: Gerard VellekoopDe winnaar van vorig jaar, Borussia Dortmund, zal dit jaar weer aanwezig zijn.

Dit weekend komt de wereldtop van het jeugdvoetbal naar FC 's-Gravenzande voor de vijfde editie van het BOAL International U14 Tournament. In drie dagen tijd werken de jeugdspelers van clubs als Feyenoord, Ajax, PSV, Chelsea FC, FC Bayern München en Club Brugge een toernooi af waar de echte liefhebbers de vingers bij aflikken.

In totaal zijn zestien voetbalclubs vertegenwoordigd op het toernooi. De toernooicommissie, bestaande uit Jan van der Deijl, Leo de Haan, Cees Molenaar, Eric Moraal, Ton van de Water, Martin van Doorne, Patrick Lansbergen, Simon Zwijgers en Hans van der Struif, mag trots zijn op de namen die zij hebben weten te strikken: ADO Den Haag, Ajax, AZ Alkmaar, Feyenoord, PSV, Sparta en natuurlijk FC 's-Gravenzande uit Nederland; Club Brugge uit België; Brondby IF uit Denemarken; FC Bayern München, Bayer '04 Leverkusen en - de winnaar van vorig jaar - Borussia Dortmund uit Duitsland; Chelsea FC en Burnley FC uit Engeland; Zaglebie Lubin uit Polen en Kawasaki Frontale uit Japan.

"Vooral met de komst van Bayern München zijn we zeer verheugd", vertelt Jan van der Deijl. "Zij behoren tot de absolute top van het Europese voetbal en zijn één van de smaakmakers van het toernooi. Niets voor niets laten we hen het toernooi openen op vrijdagmiddag om 16.00 uur met een wedstrijd tegen ons eigen FC 's-Gravenzande . Maar we zijn ook blij dat we een Poolse club mogen begroeten en met Kawasaki Frontale wordt Japan ook dit jaar weer vertegenwoordigd."

Kracht van voetbal

Het driedaagse BOAL International U14 Tournament is inmiddels een begrip in het Westland en ver daarbuiten. Het kan daarom op tal van sponsors en vrijwilligers rekenen. "Wat dat betreft hebben we in vijf jaar tijd een goede naam opgebouwd", vertelt Leo de Haan. "Vrijwel iedereen in het Westland kent het toernooi en veel bedrijven zien de meerwaarde van sponsoring. Soms omdat ze een band hebben met een bepaalde club, maar soms ook omdat een bedrijf actief is in het gebied waar een team vandaan komt. Een kweker die bijvoorbeeld veel levert in de buurt van Dortmund, weet natuurlijk wel aan welke club ze hun naam willen verbinden. Zo hebben ze altijd een mooi praatje met hun klanten uit die regio. Dat is ook de kracht van voetbal."

De sponsoring is hard nodig. "Voor een aantal teams binnen Nederland wordt het vervoer georganiseerd", gaat De Haan verder. "Daarnaast wordt de catering, huisvesting en begeleiding voor de zestien teams verzorgd. Het Fletcher Hotel-Restaurant Carlton in Naaldwijk wordt volledig afgehuurd en diverse teams worden ondergebracht bij gastgezinnen. Op die manier kun je zomaar drie gasten over de vloer hebben die over een paar jaar meespelen in de Champions League!"

Strak draaiboek

Drie dagen lang is er een vol programma met voetbalwedstrijden, lunch (op zaterdag een warme lunch in de grote zaal van zwembad Maesemunde), openings- en sluitingsceremonie, vervoer van en naar de clublocaties (Ajax, PSV, Club Brugge) en Schiphol (Bayern München, Chelsea FC, Burnley FC, Kawasaki Frontale), shuttlebus vervoer van hotel naar sportpark en vice versa etc. "Hiervoor hanteren we een strak draaiboek. Met behulp van onder meer teambegeleiders is dit in goede handen", aldus Jan van der Deijl. "Gedurende het weekend worden er meer dan 70 wedstrijden van 2 keer 15 minuten gespeeld."

Vrijdag wordt er gespeeld van 16.00 tot 19.45 uur. Zaterdagmorgen wordt om 10.30 uur weer afgetrapt om, afgezien van een lunchpauze, vervolgens door te spelen tot 16.45 uur. Zondagmorgen begint men om 9.30 uur met het restant van de poulewedstrijden en vanaf 11.45 uur worden de beslissingswedstrijden gespeeld, met om 14.05 uur de halve finales en de finale staat voor 15.00 uur op het programma. Het BOAL International U14 Tournament wordt gehouden van vrijdag 24 tot en met zondag 26 augustus op het sportpark van FC 's-Gravenzande aan de Koningin Julianaweg 154 in 's-Gravenzande. Zie ook www.boalu14tournament.nl. De toegang is gratis.