Gemeente verleent 1000e starterslening

Redactie 24-08-2018
Foto: Thierry SchutRon Boekestijn snijdt de taart aan die wethouder Ben van der Stee hem aanbood ter gelegenheid van de 1000e starterslening. Rons vriendin Judith Goedendorp kijkt toe.

Wethouder Ben van der Stee (Volkshuisvesting) heeft op 23 augustus de 1000e Westlandse starterslening uitgereikt aan Ron Boekestijn uit De Lier. De starterslening maakt het voor hem mogelijk te verhuizen van een huurwoning naar een nieuwbouw koopwoning in De Lier.

De starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de maximale hypotheek die de koper kan krijgen. De maximale hoogte van de starterslening bedraagt 30.000 euro. De lening is altijd een aanvulling op de (eerste) hypotheek bij de bank. Het unieke van de starterslening is dat starters op de koopwoningmarkt de eerste drie jaar geen rente en aflossing betalen. Daardoor worden de mogelijkheden voor starters om een huis te financieren vergroot en blijft de Nationale Hypotheekgarantie behouden. Bij Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geeft de geldverstrekker de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald in bepaalde situaties (bijvoorbeeld bij echtscheiding of inkomensdaling). De starterslening heeft een looptijd van maximaal 30 jaar en een rentevaste periode van 15 jaar.

Bevorderen doorstroming

De gemeente Westland verleent de startersleningen sinds 2007. "Het is een van de maatregelen die we nemen om de doorstroming op de woningmarkt te bevorderen", aldus wethouder Van der Stee. "Het mes snijdt aan twee kanten. We kunnen starters helpen bij het kopen van een woning en tegelijkertijd ontstaat ruimte voor anderen om een (huur)woning te betrekken, zoals in het geval van Ron Boekestijn. Op die manier maken we het voor meer mensen mogelijk om in Westland een woning te vinden." Ron Boekestijn is blij met de maatregel: "Alleen is het toch lastiger om een hypotheek rond te krijgen. Daarnaast moet je bij een nieuwbouwwoning ook heel de inrichting nog financieren.

Door de starterslening was het voor mij mogelijk om deze woning te kopen."

Bestaand en nieuwbouw

De starterslening is mogelijk bij zowel bestaande als nieuwbouwwoningen. Belangrijke voorwaarde is dat het de eerste koopwoning is. Om in aanmerking te komen voor de starterslening moet je inwoner van Westland zijn óf maatschappelijk/ conomisch gebonden zijn aan deze gemeente. Meer informatie over het aanvragen van een Startersleningen is te vinden op www.gemeentewestland.nl//wonen-bouwen-en-verbouwen/woning-kopen-of-huren/starterslening.html.