Nieuwkomer Bayern München wint BOAL Tournament

Redactie 26-08-2018
Foto: Pieter VermeerHet team van Bayern M\u00fcnchen viert de overwinning.

Bayern München heeft de vijfde editie van het BOAL International U14 Tournament gewonnen. In de op zondag gespeelde finale, namen de Zuid-Duitsers de penaltyreeks net iets beter dan hun landgenoten van Borussia Dortmund. Nadat de finale in een 1-1 gelijkspel was geëindigd, trok Bayern met 7-6 in de penaltyloterij aan het langste eind.

Het toernooi was vrijdagmiddag van start gegaan. Vanuit alle windstreken hadden de deelnemers het Juliana Sportpark weten te vinden. Er werden die dag per team drie poulewedstrijden gespeeld en de eerste voorzichtige conclusies met betrekking tot de onderlinge krachtsverhoudingen konden al worden getrokken. Geluk bij een ongeluk was dat gelijk met het einde van de drie wedstrijdronden, het gedaan was met het goede weer en gaven de weergoden met een regenbui een eerste waarschuwing voor het weekend af.

Teleur

Op zaterdag werden er nog eens drie pouleronden gespeeld en werd duidelijk welke teams kans maakten op een hoge eindklassering en welke dat konden vergeten. Zo behaalde FC 's-Gravenzande in groep A - zoals afgesproken speelden zij met hun U15 - hun eerste punten en loste het Deense Brøndby IF aan het eind van de dag koploper Bayern München af. Ajax stelde teleur en had geen kans meer om de finale te halen.

In groep B gaf Borussia Dortmund vanaf de eerste wedstrijd al haar visitekaartje af en volgde PSV op 3 punten achterstand. Voor de vaste 'BOAL-bezoekers' Chelsea FC en Feyenoord zou het moeilijk worden om dichterbij te komen vanwege een te grote puntenachterstand.

Duitse finale

Op zondagmorgen lag het sportpark er in een voorzichtig zonnetje goed bij en werd er nog één pouleronde gespeeld. In groep A plaatste Bayern München zich voor de kruisfinale door directe concurrent Brøndby IF met 1-0 te verslaan en eindigden PSV en Borussia Dortmund als de nummers 1 in punten gelijk, zodat ze beiden de kruisfinale konden spelen. Door een 1-0 overwinning van Borussia Dortmund op Brøndby IF plaatsen de geelzwarten zich voor de finale. Bayern München had strafschoppen nodig in hun kruisfinale tegen PSV, die in 1-1 was geëindigd, maar nam deze beter dan de Eindhovenaren, zodat er sprake was van een 100% Duitse finale, met uiteindelijk Bayern München als toernooiwinnaar. Een naam die goed past in het rijtje van de vorige winnaars van dit toernooi zoals Feyenoord (2014), Chelsea FC (2015), Bayer 04 Leverkusen (2016) en Borussia Dortmund (2017).

Kawasaki Frontale won de Fair Play Trophy, Dawid Radzinski van het Poolse Zaglebie Lubin werd uitgeroepen tot beste keeper van het toernooi en Matteo Schablas van Bayern München won de prijs voor de beste speler van het toernooi. FC 's-Gravenzande eindigde als 15e van de 16.