Westland Korenfestival laat al tien jaar van zich horen

Redactie 14-09-2018
Foto: Westland KorenfestivalHet bestuur met van links naar rechts Hendrik van Vliet, Wim van Leeuwen, Louis van der Horst, Judith Koppert, Jan van der Valk, Ed de Bruin en Erik Veenman.

In krap tien jaar tijd groeide het Westland Korenfestival van een 'laten we het eens proberen'-idee uit tot één van de vijf grootste gratis te bezoeken evenementen in de regio. De tiende editie van het festival staat voor zaterdag 22 september op de planning.

In 2009 werd het eerste Westland Korenfestival gehouden. In het centrum van Naaldwijk werd op verschillende podia door verschillende koren gezongen. Het leverde een middag vol muziek op, en goede reacties. "Zowel de deelnemende koren als het publiek waren zó enthousiast dat we besloten dat het niet bij die ene keer zou blijven", vertelt Judith Koppert van de organisatie. De afgelopen jaren is het Westland Korenfestival steeds professioneler en ook steeds bekender geworden. De organisatie, bestaande uit Hendrik van Vliet, Wim van Leeuwen, Louis van der Horst, Judith Koppert, Jan van der Valk, Ed de Bruin en Erik Veenman laat op 22 september weer van zich horen in het centrum van Naaldwijk.

7000 mensen

Na een heel decennium kan het evenement indrukwekkende cijfers laten zien. Judith: "In totaal hebben 64 verschillende koren deelgenomen aan het festival, waarvan 25 uit het Westland. Sommigen daarvan hebben meerdere keren meegedaan, maar altijd met minimaal een jaar ertussen. Zo houden we het programma gevarieerd. Pop- en rockkoren zijn het best vertegenwoordigd met 29 deelnames, gevolgd door shanty- & zeemanskoren en smartlappen- & levensliedkoren met respectievelijk 18 en 17 deelnames. In tien jaar tijd hebben meer dan 7000 mensen op de podia staan zingen. Voor de komende editie verwachten we er meer dan 800. We hebben voldoende aanmelding om een 9e podium te vullen, maar helaas is die ruimte er niet in het centrum. Het aantal publieke toehoorders is niet te tellen geweest, het aantal groeide jaarlijks."

Finale

De jubileumeditie van het muzikale spektakel zal op een volledig gerenoveerd Wilhelminaplein afgetrapt worden door de bekende Westlandse sopraan Maghen Hilgersum. Dat gebeurt om 13.00 uur. "Vele Westlanders zullen haar herkennen vanwege haar medewerking aan de musical De Kromme Jongens en aan tal van anderen culturele optredens", vertelt Judith. "Maghen is een veelzijdig talent: momenteel is ze werkzaam als actrice, muzikant, zowel opera en jazz, en als podiumcoach begeleidt ze volwassenen en kinderen." De opening is om 13.00 uur. Vervolgens verspreiden de deelnemende koren zich door het centrum om op verschillende podia het publiek toe te zingen. Het publiek kan een flyer met liedteksten ophalen om mee te zingen.

Na ieder optreden wisselen de koren van locaties. Om iets voor 18.00 uur komen alle koren weer op het Wilhelminaplein voor de indrukwekkende grande finale. Toetsenist Uwe van der Laan, het WKF combo onder leiding van dirigent Willem Vink zullen alle koren begeleiden om de laatste liedjes te zingen. Toegang is gratis. Het volledige programma en de deelnemerslijst is te vinden op facebook en op de website: www.westlandkorenfestival.nl.