Westlanders rennen urenlang door de Alpen

Redactie 11-09-2018
Foto: Priv\u00e9Bart Wijnands (l.) en Maarten Storm zijn blij met de resultaten.

Twee Westlanders hebben vorige week voor hun plezier meer dan 100 kilometer in de bergen hardgelopen. Maarten Storm uit Naaldwijk en Bart Wijnands uit Monster deden mee aan de Ultra Trail du Mont Blanc; een ultramarathon door de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen.

De bergachtige ultramarathon, die werd gehouden in het laatste weekend van augustus, wordt gezien als één van de zwaarste races waar trailrunners aan mee kunnen doen. Trailrunning is, simpelweg, het hardlopen over onverharde paden door de natuur. Vaak over loopt met (ultra-)lange afstanden, waarbij een loper voldoende eten, drinken en materiaal bij zich heeft om zichzelf te redden. De UTMB is het grootste trailrun-evenement ter wereld. Ruim 10.000 lopers uit alle hoeken van de wereld, waaronder veel toplopers, doen mee aan één van de races rond het Mont Blanc massief. De races variëren in afstand van een 14 kilometer lange race voor de jeugd tot een 300 kilometer lange, meerdaagse tocht met de eufemistisch naam 'Petite Trotte à Léon'. Zo gek maakten de Westlanders het niet.

Ervaring

Maarten Storm kwam in actie bij de CCC (Courmayeur-Champex-Chamonix) wat betekent dat hij 101 kilometer onderweg was en 6100 meter klom. Hij eindigde als tweede Nederlander. Het parcours voert vanuit Courmayeur in Italië om de Zwitserse noordzijde van het Mont Blanc massief naar Chamonix in Frankrijk. Maarten finishte de CCC in 18 uur en 20 minuten en was daarmee de tweede Nederlander en 314e van alle 1900 deelnemers. "Het ging eigenlijk erg lekker ondanks het slechte weer", vertelt Maarten die op zijn Facebook spreekt over 'Rennen in zonnig Italië, regenachtig en modderig Zwitserland en nachtelijk Frankrijk. "Met dit soort wedstrijden bouw je ervaring op, vooral op het gebied van afdalen valt voor mij nog veel winst te behalen. Volgend jaar ben ik waarschijnlijk weer van de partij."

Trainen

Wijnands liep de TDS (sur les Traces des Ducs de Savoie) die bestaat uit een route van 121 kilometer en 7300 hoogtemeters, die vanuit Courmayeur langs de zuidkant om het Mont Blanc massief naar Chamonix gaat. De oorspronkelijke route kent meerdere hoge en lastige passages. Dit jaar werden echter enkele risicovolle passages geschrapt vanwege het slechte weer met regen en onweer. Van de 1800 deelnemers vielen er 470 voortijdig uit en van de 14 Nederlanders haalden er slechts 8 de finish. Met een tijd van 24 uur en 20 minuten was Bart de eerste Nederlander en 325e algemeen. Bart Wijnands: "Het was een erg zware race, met name door de zeer steile beklimmingen en afdalingen. Het blijft toch lastig om daar in het vlakke Nederland goed op te trainen. Ik ben dan ook superblij met dit resultaat!"

Nepal

Bart heeft zijn volgende uitdaging al gepland staan. Hij loopt in de herfstvakantie de Indian Summer Ultra 127km in Drenthe. Maarten gaat eerst nog rondtrekken in Nepal en heeft nog niet bepaald wat zijn volgende race gaat worden.