'Westlands mooiste' sluit Agium Zomer Runcircuit af

Redactie 28-09-2018
Foto: Archief\/Carry WilminkMarlies Jongerius, hier naast Henri Havinga, is met een perfecte score zeker van een eerste plek.

Komende weekend wordt de finale van het Agium Zomer Runcircuit gelopen. Na afloop van de Rijk Zwaan Loop in 's-Gravenzande is bekend welke hardlopers het tijdens de regionale lopen van deze zomer het beste hebben gedaan.

Met 10 Engelse Mijl (16,09 kilometer) is de 's-Gravenzandse hardloopwedstrijd, die ook bekendstaat als 'Westlands Mooiste' een vreemde eend in de bijt; doorgaans zijn de langere wedstrijden in Westland 21 of 10 kilometer lang. Wie zich aan de 10 Engelse Mijlen waagt, loopt om 14.30 uur vanaf het 's-Gravenzandse Marktplein voor een mooie ronde om 's-Gravenzande. Wie het bij de vijf kilometer houdt start tien minuten later en loopt een kleinere ronde. Voor de jeugd zijn er een drietal jeugdlopen die vanaf 13.30 uur starten.

De wedstrijden in 's-Gravenzande vormen de finale van het Agium Zomer Runcircuit; een competitie waarin de prestaties van deelnemers aan de regionale hardloopwedstrijden met elkaar worden gemeten. In het klassement worden de posities die lopers behalen bij de wedstrijden vergeleken. De vijf beste resultaten worden bij elkaar opgeteld en daarvan wordt het gemiddelde genomen. De winnaar is de persoon die in zijn of haar categorie de minste punten heeft gehaald. Bij gelijke stand in het eindklassement wordt gekeken naar de overige wedstrijden. Wie minder dan vijf wedstrijden heeft meegelopen, komt niet in aanmerking. Het circuit is verdeeld in verschillende leeftijden en seksen. Daarnaast kan men meedoen aan de korte afstanden van 5 kilometer of de langere van 10 tot 21 kilometer.

Op de hielen

In een aantal categorieën zal het er zaterdag om gaan spannen. Bij de mannen tussen de 18 en 39 jaar gaat Jeroen van Aken aan de leiding met 1,5 punten uit 4 wedstrijden. Maarten Bakker staat tweede met 4,8 punten uit 7 wedstrijden, gevolgd door Sjoerd van Marrewijk met 5,4 punten uit 6 wedstrijden. Bakker zal alleen als eerste kunnen eindigen als Van Aken zaterdag thuis blijft of een slechte race loopt.

Bij de kleine categorie mannen tussen de 40 en 49 jaar gaat hardlooptrainer Arthur van Dijk aan kop met 3,2 punten uit 6 wedstrijden. Hij wordt op de hielen gezeten door René van der Stap met 3,4 uit 5 en op enige afstand volgt Matthijs Riemens met 13,2 uit 5. Bij de 50+'ers leidt Michel Out met 25,4 punten uit 5 wedstrijden. Alfred van der Voet volgt met 26,8 uit 5. Kees Olsthoorn staat op 3 met 29,4 punten uit 8 wedstrijden.

Bij de dames van 18 tot 39 jaar gaat Elsbeth Ciesluk aan kop in het vijf kilometer-circuit. Zij heeft een perfecte score van 1 punt uit 4 wedstrijden. Marina Voronina volgt met 2,3 punten uit 4 wedstrijden en Birgit Vanson zit daar vlak op met 2,4 uit 5. Als Ciesluk haar winning streak kan voortzetten wordt ze zonder probleem eerste, maar Voronina en Vanson hebben nog een appeltje te schillen met elkaar.

Perfecte score

Op de tien kilometer is het deelnemersveld in vrijwel alle categorieën groter. Franka van Marrewijk is met 6 uit 4 de snelste dame onder de 34 jaar. Jill de Gier staat met 6,3 uit 4 tweede en Julie Faiazza volgt met 7,4 uit 6.

Marlies Jongerius heeft een perfecte score van 1 punt uit 5 wedstrijden en is dus zeker van de overwinning in de categorie van 35 tot 44. Ze kan als laatste eindigen of zelfs thuis blijven; ze zal haar positie hoe dan ook niet verliezen aan Vanessa Hartman die met 2,3 punten uit 4 wedstrijd volgt. Loes van Loenen staat in deze categorie op de derde plek met 5,5 punten uit 4 wedstrijden.

Bij de 55+-dames staat de top drie zo goed als vast. Kilometervreter Carla Ophorst is de snelste. Haar 3,6 punten uit 5 wedstrijden zal niet verbeterd worden door José Stolze, die volgt met 18,4 punten uit 6 wedstrijden. Rianne Ammerlaan volgt met 45 punten uit 6 wedstrijden.

Bij de langeafstandsheren onder de 34 jaar staat Issak Berhane aan kop met 2,2 punten uit 6. Dominic Bersee volgt met 4,2 uit 6 en Jelle Enthoven met 8,8 uit 7. Bij de heren tussen de 35 en 44 jaar is Wynfrith Meijwes met 2,4 uit 4 de leider van het klassement. René de Lange is met 4 uit 6 momenteel tweede en Bram van Dongen volgt met 4,8 op 6. In de categorie 45 tot 54 is Paul Jansen met 19,8 uit 6 eerste. Arjan van Velden volgt met 28,8 uit 4 en Eddy Doorschodt met 33 uit 7. Bij de 55+ heren staat Henri Havinga op één met 13,4 uit 6, gevolgd door Wim de Jong met 28 uit 6 en Amriet Oemraw met 33,4 uit 6.

Inschrijven

Inschrijven voor de Rijk Zwaan Loop kan op de dag zelf in het centrum van 's-Gravenzande. Voor de jeugdloop kan dat vanaf 12.00 uur bij de inschrijfbalie op het Marktplein. Deelnemers aan de 10 EM en de 5 km zijn vanaf 13.00 uur welkom in het ISW College aan de Gasthuislaan 145. Deelname kost 1,50 euro voor de jeugdloop, 6 euro voor de 5 km en 10 euro voor de 10 EM. De prijsuitreikingen van de Rijk Zwaan Loop is om 16.30 op het Marktplein. Een kwartier later worden de prijzen van het Agium Run Circuit uitgereikt. Zie ook www.westlandsmooiste.nl.