Van vrijwilliger naar betaald werk

Redactie 02-10-2018
Foto: George OngkiehongElla de Munnik (l.), Mari\u00eblle Brok en wethouder Piet Vreugdenhil.

Dinsdag 25 september is in Naaldwijk de nieuwe methode 'van Activering naar Werk' gepresenteerd. Patijnenburg en Vitis Welzijn ontwikkelden samen deze vernieuwende methodiek. Startvraag was hoe vrijwilligerswerk is in te zetten om de opstap naar betaald werk te vergroten voor mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt. In een handzaam boekje beschrijven zij de methodiek, voor iedereen in het sociaal domein die op dezelfde manier aan de slag wil om kandidaten duurzaam verder te helpen.

Het eerste exemplaar van het boekje werd in ontvangst genomen door wethouder Vreugdenhil, die bij de overhandiging direct de het verzoek kreeg om een ambassadeursrol te vervullen.

Aanjagers van de pilot zijn Mariëlle Brok van Vitis Welzijn en Ella de Munnik van Patijnenburg. "Mooi van de nieuwe aanpak is dat je mensen die door omstandigheden aan de zijlijn staan weer op weg kunt helpen. Je ziet ze groeien, dromen omzetten in acties en de regie over hun leven terugpakken. Het is prachtig om daar aan bij te dragen", aldus de Munnik. Brok voegt daar aan toe: "Sowieso geeft samenwerken met elkaar als professionals en met kandidaten, zoveel energie! Het is een cliché maar 1 plus 1 is hier echt 3. Laat het denken in hokjes en procedures los en ervaar wat er gebeurt als je samen de mens centraal stelt."