Gang van zaken: 'Wij zorgen ervoor dat het past'

Redactie 06-10-2018
Foto: Rolf van Koppen

L'uomo, de man, is heel toepasselijk de naam van de herenmodezaak in de Molenstraat in Naaldwijk. Eigenaar André Schoenmakers lacht: "Vaak komt ook de vróúw van de Westlander mee naar de winkel. Maar als de mannen hier eenmaal iets gekocht hebben dat ze bevalt, dan weten ze ons elke keer weer te vinden."

door Lisette Eindhoven

Dit jaar bestaat L'uomo 25 jaar. André: "Rond november hebben we leuke acties en zijn er feestelijkheden en extraatjes voor onze klanten. Voor het eerst in 25 jaar gaan we ook een dagje dicht. Dan hebben we een personeelsuitje."

Wij-gevoel

André heeft het geregeld over 'wij' en het bijbehorende wij-gevoel' als hij het over de winkel heeft. "Ik kan lezen en schrijven met de drie mensen met wie ik samenwerk," zegt André. Ze werken dan ook al 15, 19 en 21 jaar bij L'uomo. "Het is toch bijzonder dat mensen zo lang bij je werken? Ik zal wel een leuke baas zijn," lacht hij. "Als er iets is, dan bespreken we dat direct. Ik bepaal uiteindelijk welk product en welk merk we inkopen, maar we verkopen sámen dat product."

Know-how

André staat zelf altijd op maandag, vrijdag en zaterdag in de winkel. "Ik houd alles in het oog en weet precies wat er speelt. Dat is onze kracht," zegt hij. "De vaste klanten weten dat ook. Zij zeggen tegen ons: zoek jij maar een leuk pak uit in mijn maat. Jij weet wat ik nodig heb." L'uomo heeft vele merken in vele kleuren en maten op voorraad, ook lengte- en buikmaten. "Als het nodig is dan vermaken we de pakken. Tegenwoordig is een nette spijkerbroek met een colbert en mooie schoenen ook gewoon netjes." Zoals veel winkeliers vindt André de service heel belangrijk. "Voor iedereen die hier werkt geldt dat we de know-how hebben over de kleding die we verkopen en altijd iets extra's doen voor de klant."

Voorraad

De voorraad bevindt zich, nog even, in een magazijn naast de winkel. "Helaas is de huur onlangs opgezegd, dus ben ik op zoek naar een nieuw magazijn. Deze week heb ik een aantal afspraken met verhuurders." zegt André. Vervelend is het wel. "Ik moet precies in de drukste maanden van het jaar overstappen naar een ander magazijn. Mensen kopen nu eenmaal meer kleding voor de winter. Als ik een bepaalde maat broek, een kleur tas, of een soort hemd of trui even niet in de winkel heb liggen, dan loop ik altijd direct even naar het magazijn om het op te halen. Een ander magazijn moet dus ook makkelijk en snel bereikbaar zijn!"

Winkeliersvereniging

Toen André voor 25 jaar geleden voor het eerst in Naaldwijk kwam, keek hij zijn ogen uit. "Er was één winkeliersclub die er samen voor zorgde dat Naaldwijk op de kaart stond." André is inmiddels al twaalf jaar bestuurslid bij winkeliersvereniging BIZ. "Alle winkels zijn daar verplicht lid van, ook de grote ketens zoals Blokker of Hema. Hun bijdrage heb je als kleine zelfstandige nodig om het centrum een goede uitstraling te kunnen geven. Niet alleen met kerstverlichting en sinterklaas die langskomt, maar ook bijvoorbeeld met het mooie vernieuwde Wilhelminaplein." André vindt het wel jammer dat de BIZ door de oude garde gedragen wordt. "Het lijkt erop dat niet alle winkeliers begrijpen dat je elkaar nodig hebt."

Het past!

Voor zijn inspiratie bezoekt André beurzen in Florence, Barcelona en Berlijn. "Ik let goed op wat er in andere plaatsen te koop is, ik ga op mijn gevoel af. En ik koop in op een nette wijze." Dat lijkt logisch, maar André vertelt dat leveranciers soms, zelfs na 25 jaar, niet meer aan hem leveren omdat een andere winkelier, meestal van een grote keten, meer omzet kunnen genereren. "Dat is niet goed voor mijn zaak. Ik moet dan klanten die voor dat ene merk komen afwijzen. Dat vind ik niet netjes." Zijn klanten komen overal vandaan. Er is bijvoorbeeld een klant uit Groningen en er zijn ook vaste klanten die in Hongkong of Brazilië wonen en steevast bij L'uomo hun inkopen doen als ze bij familie op bezoek zijn. "Ze komen bij ons terug vanwege de ruime keuze, de goede merken en omdat wij ervoor zorgen dat het past!," lacht André.