Ben Vermeer wint Maeslantkering Challenge

Redactie 01-10-2018
Foto: Regio15Ben Vermeer verpletterde het record.

Ben Vermeer heeft de eerste editie van de Maeslantkering Challenge op zijn naam gezet. De fietsende kweker uit 's-Gravenzande heeft zaterdag 700 keer de 'berg' in Hoek van Holland beklommen.

Met de 700 beklimmingen heeft Vermeer het vorige record, dat op naam stond van Ricardo Kraak uit Maassluis en Wouter Steenks uit De Lier, verpletterd. Hij moest daarvoor wel om middernacht beginnen en fietste door tot kwart over elf 's avonds. Na dik drieëntwintig uur fietsen vond de kweker het welletjes en, zoals hij tegenover de WOS liet weten; "700 is een mooi rond getal."

Rond

Vermeer was overigens niet alleen in zijn recordpoging; Theo Kester, Daan van Baalen en Marien Vreugdenhil, drie wielrenners van de Westlandse fietsgroep Squadra Tutto Gas startten tegelijk met hem. Zij besloten er om half elf 's avonds een eind aan te breien en konden met 625 beklimmingen op hun naam de berg met opgeheven hoofd verlaten.

Met zijn actie wilde Ben Vermeer geld inzamelen voor Team Westland. Vermeer deed zijn greep naar de winst één dag voordat de challenge ten einde liep Toen zondagnacht om 0:00 uur niemand van start ging om het nieuwe record van Vermeer aan te vallen, was duidelijk dat hij de eerste editie van de Westlandse wedstrijd op zijn naam mag zetten.

Berg

De Maeslantkering Challenge begon als een geintje op Facebook, maar groeide deze zomer uit tot iets dat alle Westlandse wielrenners die niet vies van een klimmetje zijn bezig hield. Op 4 juni reed 's-Gravenzander Nico Mulder 100 keer omhoog op de enige regionale 'berg'. De rit is 250 meter lang en het hoogteverschil is 6%. Niet lang daarna zwoeren andere Westlandse wielrenners dat record te gaan doorbreken. Daarmee was de challenge geboren.

Geit

Sander van Scheijndel van de bekende tweewielerzaak adopteerde het idee en beloofde aan de persoon die op 30 september het grootste aantal beklimmingen op één dag op zijn naam heeft staan, een heuse Colombiaanse klimgeit. Voorwaarde was wel dat de geit aan een kinderboerderij moest worden geschonken. Die voorwaarde was overigens voor de Partij voor de Dieren Zuid-Holland geen reden om geen actie te ondernemen. Het weggeven van een levend dier is bij wet verboden en zodoende kon Van Scheijndel een bezoekje van de politie verwachten. De prijs, nu getransformeerd tot virtuele klimgeit, wordt deze vrijdag uitgereikt tijdens het WOS tv-programma 'Dit was september'.