Gravin Machteld blijft twistappel

Redactie 04-10-2018
Foto: archief

De discussie over het wel of niet terugplaatsen van het standbeeld van Gravin Machteld op het Marktplein van 's-Gravenzande is nog niet ten einde. Vorige week vroeg wethouder Piet Vreugdenhil de gemeenteraad om nog eens goed na te denken over haar verzoek om het beeld terug te plaatsen. Hij reageerde daarmee op de vraag van Peter Duijsens van Westland Verstandig die wilde weten wanneer het beeld weer op het plein komt te staan, zoals de gemeenteraad bepaalde in een motie van 12 juni.

Het beeld van de gravin moest vorig jaar van het plein worden verwijderd voor de vernieuwing van het Marktplein. Aanvankelijk ging de gemeenteraad ermee akkoord dat het beeld elders een plek zou krijgen. Dat was namelijk een van de uitkomsten van een participatietraject met belanghebbenden. Nadat Duijsens tot twee keer toe bot had gevangen met een 'terugkeermotie' was het dit jaar in juni toch raak, omdat behalve zijn fractie ook die van LPF en GemeenteBelang Westland zich vóór de motie uitspraken.

Volgens de wethouder zullen de deelnemers aan het participatietraject zich niet serieus genomen voelen als het beeld terugkomt. Ook zou de ondernemersvereniging BIZ 's-Gravenzande gedreigd te hebben haar bijdrage aan het project Marktplein van 40.000 euro niet te betalen. Tot slot zou het terugplaatsen van het beeld volgens de wethouder 120.000 euro kosten en daar komen de BTW en personele kosten nog eens bij. In dit bedrag is het niet-betalen van de BIZ wel al meegenomen.

Peter Duijsens laat het daar niet bij zitten. Hij heeft aangegeven zelf offertes op te vragen om te bepalen wat terugplaatsing zou kosten. Ook wil hij meer weten over de afspraken die er met de BIZ zijn gemaakt en of zij eenzijdig dit soort 'strafmaatregelen' kan opleggen. Daarnaast wil hij weten waarom de BIZ nog niet betaald heeft, ondanks dat de reconstructie al geruime tijd afgerond is. Tot slot wil hij weten waar de 45.000 euro die terugplaatsing in de Van Geeststraat zou kosten op gebaseerd is.