World Horti Center krijgt Chinees broertje

Redactie 20-10-2018
Foto: KuiperCompagnonsArtist impressions van het toekomstige High-Tech Agriculture Park in Jiashan, China.

Het World Horti Center in Naaldwijk krijgt er een broertje bij in China. De replica komt te staan in een High-Tech Agriculture Park dat de komende vijf jaar gebouwd wordt. Het park krijgt een oppervlakte van 420 hectare; vergelijkbaar met 10% van het Westlandse glasareaal. Het is een onderdeel van Jiashan Sino-Dutch Industrial Park dat sinds 2014 in ontwikkeling is.

Voorafgaand aan het China-Netherlands Business Forum dat op 16 oktober in Den Haag plaatsvond, heeft Dutch Greenhouse Delta een strategische samenwerking gesloten met Jiashan Sino-Dutch Industrial Park. Deze 'memorandum of understanding' is het vertrekpunt voor de ontwikkeling van Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park dat in de economisch belangrijkste delta van China gebouwd moet gaan worden. De ondertekening geschiedde in het bijzijn van de Chinese premier Li Keqiang en minister-president Mark Rutte. Het Nederlandse bedrijfsleven krijgt in China ruimte om de meest geavanceerde glastuinbouwprojecten te demonstreren.

Tussen Aziatische landen is er al decennia uitwisseling om met de Westlandse kennis en hightech innovaties om op een duurzame manier voedsel en bloemen te telen. Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park en Horti Center vormen in de toekomst het platform voor een intensievere uitwisseling van kennis en technologie.

Hein van der Sande, voorzitter Dutch Greenhouse Delta: "Deze 'memorandum of understanding' is het startsein en een echte impuls voor de Nederlandse glastuinbouwsector. Nu kunnen we kennisuitwisseling en business development nog verder intensiveren. We kijken uit naar langdurige strategische samenwerking op alle fronten, van R&D tot educatie, marketing tot technologie. Waarbij een Horti Center in Sino-Dutch High-Tech Agriculture Park het belangrijkste platform wordt voor het glastuinbouwcluster daar."

Eind november reist een delegatie van Dutch Greenhouse Delta naar Jiashan om de overeenkomst en planning verder te concretiseren in samenspraak met overheid, potentiële investeerders, telersverenigingen en retail.