Beiaardier Bas de Vroome: 'Niemand luistert, maar iedereen hoort de melodie'

Redactie 02-11-2018
Foto: Rolf van Koppen FotografieBas de Vroome: \Ik heb de mooiste baan van het Westland.\

Beiaardier Bas de Vroome steekt direct van wal: "De beiaarden in Naaldwijk, Wateringen en De Lier zijn prachtige beiaarden, gemaakt in de jaren zestig en zeventig en uitstekend onderhouden. Ik heb de mooiste baan van het Westland." Bas is sinds 1995 de vaste beiaardier van de beiaard in Naaldwijk en sinds 2012 van de andere twee. "De klavieren zijn onlangs alle drie vernieuwd. Naaldwijk heeft er zelfs een octaaf bij gekregen zodat daar nu 50 in plaats van 38 klokken klinken!"

door Lisette Eindhoven

Het klavier in Wateringen komt oorspronkelijk uit Naaldwijk en is opgerekt zodat er nu goed op gespeeld kan worden. Voor die tijd was het veel te krap, een soort kinderfietsje. "Het klavier stond in de tussentijd opgeslagen bij de gemeente. Helaas is de bank die erbij hoorde zoekgeraakt. Wie ergens een donker gerookt eiken bank ziet staan mag me bellen.''

Maandag, donderdag, vrijdag - lesgeven

Bas is niet alleen beiaardier en organist van de Delftse Oude en Nieuwe Kerk, maar hij geeft ook enkele dagen per week les aan het conservatorium in Rotterdam, tegenwoordig Codarts. "Mijn hoofdvak is orgel maar de bijvakken die ik geef zijn minstens net zo leuk: klavecimbel en lessen in het begeleiden van vocalisten en instrumentalisten." Bas zit meestal ergens afgezonderd als hij zelf speelt. "Lesdagen kunnen daarentegen best hectisch zijn. Maar ik hou van mensen en het is ontzettend leuk om jonge mensen te begeleiden in hun muzikale en persoonlijke ontwikkeling. En doordat ook niet-organisten klavecimbel kunnen studeren, leer ik veel nieuwe mensen kennen."

Dinsdag - 'theater'

Op dinsdag bespeelt Bas de beiaard in Spijkenisse. "Schoolklassen van groep 7 en 8 krijgen daar geregeld buitenschoolse educatie. Het gaat om zo'n 500 kinderen per jaar. Ze krijgen uitleg over de kerk en over het orgel en ze mogen de toren in naar mijn beiaardcabine. De kinderen mogen ook op het klavier spelen. Ik speel bij de uitleg dan altijd een beetje theater." Bas geeft tijdens het interview een demonstratie. Hij speelt in het donker het spannende thema van The Pink Panter en de journalist mag een deuntje mee proberen te spelen.

Woensdag - spelen in Westland

Elke week speelt Bas 's morgens in Vlaardingen en daarna afwisselend in De Lier, Naaldwijk of Wateringen. "Als ik speel, lopen de mensen over de nabijgelegen markt. Niemand luistert, maar iedereen hoort de melodie. Klokken horen bij het leven, ze werken verbindend." Bas speelt allerlei melodieën, maar hij houdt van de 17e-eeuwse Valerius. "Die muziek doet me wat en die oud-Hollandse sfeer hoort helemaal bij een beiaard." Op de woensdagen komt Bas tot rust. "Ik hóéf niemand te ontmoeten en ik houd mijn stem in vorm door lekker mee te zingen. Ook weer nuttig want ik dirigeer twee koren."

De beiaardcabine

Bas gaat enthousiast voor op de steile trappen in de toren van de Protestantse kerk in Wateringen. "Ze zeggen dat er bij iedere trede omhoog er een seconde bij je leven wordt opgeteld. Het is alleen niet bekend hoeveel ervan afgaat als je naar beneden gaat, " grapt hij. Onderweg passeren we een cachot uit de 18e eeuw en daarboven is de beiaardcabine. Bas regelt eerst het klavier af. "De draden die aan de hand- en voetpedalen zijn gekoppeld, veranderen door het weer en ik moet ze voor het spelen op lengte draaien. Zijn ze te lang, dan kan ik de klokken niet zacht bespelen en zijn ze te kort, dan kunnen de draden breken." Bas doet zijn oordopjes in en begint te spelen. Bright Eyes van Simon en Garfunkel, wat kerkelijke liederen en enkele Nederlandse volksliedjes. "Ik hou van afwisseling, en improviseren doe ik ook graag."

Vakantie - elke dag

"Ik ga nooit op vakantie, maar ik heb wel drie vakanties per dag," lacht Bas. "Voordat ik woensdag naar het Westland ga, geniet ik in Vlaardingen eerst even van een heerlijke lunch." En in Wateringen gaat Bas graag samen met de Wateringse buren een kopje thee te drinken. "In Naaldwijk is de kerk op woensdag altijd open voor inloop en dan maak ik ook vaak een praatje." Bas vind alle Westlandse beiaardplekken even mooi. "De klokken in Wateringen zijn het zuiverst, de beiaard in Naaldwijk is het grootst en de toren in De Lier is geweldig, die heeft echt allure. Er is daar nog veel ruimte over. We kunnen nog uitbreiden…"