Handbalsters H.V. Quintus gaan weer van start in Europa

Redactie 09-11-2018
Foto: Paul VisLisa Warmerdam in de aanval tijdens de Supercup eerder dit jaar.

Aankomend weekend gaan de handbalsters van H.V. Quintus weer van start in de Europese Challenge Cup. Loting heeft het team van trainer René Zwinkels gekoppeld aan het IJslandse Valur. Om kosten te besparen worden zowel de uit- als thuiswedstrijd in één weekend in Kwintsheul gespeeld.

Vorig jaar strandde Quintus in de kwartfinale van de Challenge Cup na een nederlaag tegen het sterke HC Lokomotiva Zagreb. "Het moeilijke aan dit Europese toernooi is dat er een aantal hele goede ploegen uit echte handballanden aan mee doen. Je moet dus ook een beetje geluk hebben met de loting om wat rondes verder te komen", vertelt Zwinkels. Over Valur, de komende tegenstander, is bij de Heulse trainer niet veel bekend. "Ik weet eigenlijk heel weinig over dit IJslandse team en ik heb ook haast geen goede beelden gevonden waarop hun speelwijze te zien is." Dit maakt het voor Quintus natuurlijk lastiger om zich goed voor te bereiden. "Ik verwacht een fysieke ploeg. Maar hoe de tegenstander komend weekend daadwerkelijk gaat spelen, zal op alle fronten een verrassing voor ons zijn."

Collectiviteit

Twee wedstrijden in één weekend vergt natuurlijk een hoop energie. "Normaal gesproken trainen wij vier keer in de week twee uur en spelen dan in het weekend een wedstrijd. Maar om er zeker van te zijn dat de meiden nog genoeg energie over hebben voor de twee wedstrijden tegen Valur maken we trainingen deze week iets minder intensief." De kracht van dit team zit volgens de trainer in de hechtheid van de groep. "Collectiviteit is de basis van succes. Als dit team in zijn geheel goed staat, dan is er van alles mogelijk en kunnen bepaalde speelsters ook echt excelleren."

Eerste seizoen

Het is voor trainer en coach René Zwinkels zijn eerste seizoen met deze ploeg en hij zit dan ook nog in een opbouwende fase. "De selectie is helaas nog niet helemaal compleet vanwege een aantal geblesseerden. Deze meiden zijn gelukkig steeds meer terug in de groep aan het komen en ik hoop dat in januari iedereen weer helemaal fit is. Maar het is een team dat heel graag wil en dat is voor mij natuurlijk heel fijn om mee te werken." De eerste prijs van dit seizoen heeft Zwinkels al binnen. In augustus won Quintus van VOC in de strijd om de Supercup. "Dat was natuurlijk een geweldig begin van het seizoen en voor mij tot nu toe zeker het hoogtepunt."

Strijd om de landstitel

De dames van Quintus draaien al jaren goed mee in de Eredivisie van Nederland en ook dit seizoen zijn ze goed op dreef. "We hebben tot nu toe op één wedstrijd na alles gewonnen. Het verlies tegen VOC was wel even een domper, maar we gaan er zeker alles aan doen om dit seizoen weer mee te strijden om de landstitel." Ook in het nationale bekertoernooi, dat in januari weer van start gaat, gaat het team van Zwinkels dit seizoen voor het hoogst haalbare. Als in december van dit jaar het EK plaatsvindt, ligt de landelijke competitie tijdelijk even stil. "We proberen in die periode nog wat oefenwedstrijden tegen Duitse ploegen te organiseren. Dat soort wedstrijden zijn, net als de wedstrijden om de Challenge Cup, heel goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de speelsters."

De Challenge Cup wedstrijden tegen Valur vinden plaats in de Eekhouthal in Kwintsheul. Zaterdag 10 november begint de wedstrijd om 19.00 uur en een dag later starten ze om 16.00 uur. Supporters zijn van harte welkom!