Zentoo en Ovata winnaars Greenovation Award

Redactie 08-11-2018
Foto: RFHV.l.n.r: Danny van Uffelen van Zentoo, Steven van Schilfgaarde CEO Royal FloraHolland en Ivo van den Akker Van Ovata.

Op de Trade Fair Aalsmeer heeft Steven van Schilfgaarde de Greenovation Awards uitgereikt aan Zentoo uit Naaldwijk in de categorie 'Best Article'. Met de Greenovation Award wil Royal FloraHolland verduurzaming in de keten stimuleren.

Ovata uit Bleiswijk won in de categorie 'Best Concept'. De jury is blij dat veel inzendingen verpakkingsmaterialen voor bloemen en planten betroffen. Dat geldt ook voor de beide winnaars. De winnaar van de Greenovation Award 'Best Article' is Zentoo met de composteerbare bloemenhoes. Uit het juryrapport: "De verpakkingslijn van composteerbare bloemenhoezen die vereniging Zentoo in samenwerking met Van der Windt verpakkingen presenteert is een invulling van een belangrijke, tot nu toe ontbrekende, schakel. De hoes is in principe breed toepasbaar, niet alleen voor chrysanten, maar ook voor andere snijbloemen en kamerplanten. Een afbreekbare hoes die vanaf de tuin tot bij de bloemist of consument meegaat en daarna bij het groenafval mag, heeft de potentie tot een echte doorbraak in vermindering van plasticgebruik te leiden".

Plastic

De beoordeling van de nominaties vond voor 50 procent plaats door het publiek en voor 50 procent door de vakjury. Een belangrijk deel van de nominaties betrof ontwikkelingen in verpakkingsmaterialen voor bloemen en planten: papier, karton en afbreekbare biomaterialen als alternatief voor plastics. De jury juicht deze ontwikkelingen van harte toe, want met elkaar maken die die omslag van plastics naar veel duurzamer alternatieven mogelijk. De jury is dan ook verheugd dat zoveel bedrijven werk maken van verduurzaming en roept de sector op hun voorbeeld te volgen, opdat de sierteelt niet- of minder met plastic afval wordt geassocieerd. De jury ziet goede kansen voor het combineren van verschillende inzendingen tot totaalconcepten voor teelt en verpakking van bloemen en planten.