Westlandse Sinterklaasintochten 2018

Redactie 15-11-2018
Foto: Biz Wateringen Centrum/Archief

Nog een paar nachtjes slapen en de Goedheiligman meert weer aan in Nederland. Op zaterdag 17 november vindt de officiële intocht plaats en hoewel de Sint en zijn kleurrijke Pieten die dag aanmeren in Zaandam, heeft het bonte gezelschap tijd gevonden in de drukke agenda van de Sint om ook een aantal Westlandse dorpen aan te doen. Sommige kernen worden nog dezelfde dag vereert met een bezoek, andere Westlanders moeten hun hart nog een weekje langer vol verwachting laten kloppen. Zij zijn de 24e aan de beurt. Hieronder vindt een overzicht van de Sinterklaasintochten, zodat u geen pepernootje hoeft te missen.

Poeldijk

In Poeldijk komt Sinterklaas op 17 november rond 13.15 per boot aan bij de stijger bij de Terwebloem. Bij mooi weer volgt het Spaanse gezelschap de volgende route: via de Rijsenburgerweg naar de Voorstraat, door de Voorstraat naar de Kerklaan, linksaf de Kerklaan in en oversteken bij de stoplichten op de Jan Barendselaan, door de Verburghlaan en dan linksaf de Sutoriusstraat in, via de Sutoriusstraat naar de Dr.Weijtenslaan, bij de Margrietlaan linksaf en doorlopen naar de Irenestraat en tot slot bij de Irenestraat rechtsaf naar de Leuningjes.

Bij slecht weer is de route verkort: via de Rijsenburgerweg naar de Voorstraat., door de Voorstraat en bij Koos Bos naar links, dan oversteken bij de Jan Barendselaan en via de Irenestraat naar de Leuningjes.

Honselersdijk

De Sint komt op 17 november om 13.45 aan in Honselersdijk. De pakjesboot meert aan bij de Valkehorst. Van daaruit gaat de Sint per brandweerwagen een route door het dorp rijden: vanaf de Valkehorst naar de Buizerdhorst, de Patrijslaan, de Van der Goesstraat, via de rotonde naar de Dijkstraat en tot slot naar het plein bij de Voorhof. Volgens de planning komt de stoet daar om 14.30 uur aan. De kinderen mogen daar de Sint een handje geven. Ook is er een optreden van de meiden van DOS.

De Lier

Op 17 november wordt de Sintintocht in De Lier gehouden. Om 13.30 uur komt hij met zijn stoomboot vol Pieten aan bij de Bleijenburgbrug. Kinderen kunnen weer deelnemen aan de pietenspelletjes in de Hoofdstraat. Verder is er gelegenheid om Sinterklaas persoonlijk te ontmoeten.

Kwintsheul

De sinterklaasintocht in Kwintsheul vindt plaats op 24 november. De Sint en zijn Pieten komen die dag om 14.00 uur per boot aan aan de Lange Wateringkade, waarna de Sint achter de muziek van Sint Gregorius per oldtimer een rondrit door her dorp maakt. Om 15.00 uur volgt dan voor de Heulse jeugd een spetterend Sinterklaasfeest in de Andreashof met medewerking van Storm Creatief. Voor dit feest worden gratis toegangskaarten verspreid.

Ter Heijde aan Zee

Sint Nicolaasoptocht komt in de nacht van 23 op 24 november aan in Ter Heijde. Na een overnachting in het Fletcher hotel wordt hij zaterdag 24 november, om klokslag 11.00 uur, officieel welkom geheten. Sint Nicolaas en zijn gevolg zullen op het bordes aantreden. Na een welkomstwoord volgt een rondrit onder begeleiding van een muziekband en met medewerking van e Maranto's en zoals gebruikelijk zullen alle straten van het dorp met een bezoekje worden vereerd. Verzoek aan de bewoners is om vanaf 10.00 uur de vlag uit te hangen. Iedereen jong en oud is van harte welkom om mee te lopen met deze optocht, die zo'n 50 minuten zal gaan duren. Na afloop kunnen alle kinderen die een kleurplaat hebben ingeleverd en daarvoor een bonnetje hebben gekregen een verrassing zakje afhalen bij de Pieten op het bordes van het hotel.

's-Gravenzande

Op 24 november komt Sinterklaas weer aan in 's-Gravenzande. Hij neemt zijn hele boot met Pieten mee. De sint komt rond 13:30 aan in de 's-Gravenzandsevaart langs Rederijkerslaan. Let op dat is anders dan vorig jaar! Daar stapt de sint in zijn koets richting het begin van de Langestraat. Rond 14.00 uur is de Sint bij de Noorderkerk waar er ook nog een spektakel gepland staat. Daarna verplaatsten de goedheiligman en zijn Pieten zich naar het Marktplein om daar met z'n allen een paar leuke liedjes te zingen. De Sint heeft doorgegeven dat alle kinderen van 's-Gravenzande bij de aankomst met de boot een flesje, emmer of beker water mee moeten nemen. Waarom? Dat zie je de 24ste wel!

Monster

Op zaterdag 17 november komt de Sint om 14.00 uur aan in de haven van Monster. Honderden kindertjes met hun ouders zullen hem daar weer opwachten, zwaaiend met de uitgedeelde vlaggetjes. Na het welkomstritueel rijdt hij door de versierde Havenstraat in een koets naar het Kerkplein waar hij, gezeten op een troon, audiëntie houdt. Alle kindertjes mogen hem een handje komen geven en hun tekening inleveren. Voor alle bezoekers is er warme chocolademelk en een speculaasje.

Naaldwijk

Sinterklaas en zijn Pieten komen op zaterdag 17 november aan in Naaldwijk. Sinterklaas komt om 13.30 uur met de boot aan bij Sporthal de Pijl aan de Bachlaan. Op dat moment begint ook het programma op het Wilhelminaplein. Vanaf hier vervolgen de Sint en zijn Pieten hun tocht naar het Wilhelminaplein. In afwachting van Sinterklaas en zijn Pieten worden er op het Wilhelminaplein spectaculaire optredens gegeven door onder andere DOS Naaldwijk, de Minister van Feest en Jelger de Goochelaar. Om 14.15 uur wordt de Sint verwacht op het plein. Daarna kunnen de kinderen Sinterklaas ontmoeten en met hem op de foto. En wie zoet is, krijgt lekkers! Het programma duurt tot 16.00 uur.

Wateringen

Op zaterdag 17 november komt de Goedheiligman naar Wateringen. Vanaf 13.15 uur zullen de eerste Pieten bij St. Josephkerk aan de Dr. Schaepmanstraat aanwezig zijn. Om 13.30 uur wordt Sinterklaas met zijn paard hier ook verwacht. Hij zal zijn weg vervolgen via de Julianastraat naar het Oude Raadhuis. Hier zal Sinterklaas rond 13.45 uur welkom geheten worden. Vanaf 14.00 zijn allerlei leuke spelletjes te doen bij de winkeliers. Om 16.00 uur wordt de Sint weer uitgezwaaid op het bordes.

Maasdijk

In Maasdijk komt de Sint op 24 november rond 15.00 uur aan op het grasveld aan de Tuinderweg bij de voormalige Rabobank. De optocht door het dorp is van 15.30 tot 16.00 uur en aansluiting is er op het Oranjeplein tot 17.00 uur een Pietenmarkt.