17 november: Zware halve marathon over het strand

Redactie 16-11-2018
Foto: Carry Wilmink \/ ArchiefDe Halve Marathon van Monster is ieder jaar een mooie uitdaging voor hardlopers.

Twee keer per jaar kunnen Westlandse hardlopers in hun eigen gemeente aan de bak voor een halve marathon. In het voorjaar wordt gelopen in Naaldwijk en in het najaar in Monster. De Monsterse variant van de 21,1 kilometer lange hardloopafstand kent veruit het zwaarste parcours van de twee. De Easy Run Halve Marathon van Monster voert namelijk voor bijna de helft over het zanderige strand.

Wie denkt zonder zand in zijn schoenen thuis te komen door een kortere afstand te kiezen komt van een koude kermis thuis. Ook de 10,3 en 5,7 kilometer voeren over het strand. De lopers van de kortste afstand hebben echter één voordeel; zij kunnen het volledige stranddeel van de route over de kustlijn volgen. Deelnemers aan de 10,3 pikken, na het betreden van het strand, een stukje van de Zandmotor mee en zullen daardoor sowieso enkele tientallen meters door het mulle zand moeten ploeteren. De Halve Marathon komt pas ter hoogte van Ockenburgh het strand op en pakt de Zandmotor dus van noord tot zuid vrijwel volledig mee. Deelnemers aan deze afstand van 21,1 kunnen zich dus verheugen op minimaal 3 kilometer mul zand.

Het getij heeft het dit jaar overigens goed voor met de hardlopers. De lopers zullen met laag water over het strand lopen, wat betekent dat het gemakkelijker zal moeten zijn om een wat vastere ondergrond te vinden. Vorig jaar moesten de lopers vanwege het hoge water verplicht door het mulle zand lopen of natte voeten krijgen. Hagenaar Issak Berhane was toen de snelste heer met een tijd van 1.24.05. Hendrike Oosterhof was met 1.40.18 de snelste dame. Op de 10,3 kilometer wonnen Peter Pollemans (40.51) en Franka van Marrewijk (51.51). Tom de Gelder was de snelste heer op de 5,7 kilometer (21.13) en met 26.58 was Ingrid le Le Comte de snelste dame.

Parcours

De start van de 44e Halve Marathon van Monster is op zaterdag 17 november om 14.00 uur. Tien minuten later start de 10,3 kilometer lange Elektravon Run, die wordt gesponsord door het Naaldwijkse elektrotechnische bedrijf. Weer tien minuten later start de Opti-flor Run van 5,7 kilometer.

Alle afstanden starten voor de Wielepet, langs de weg naar Ter Heijde. Hier is ook de uitgebreide kleedgelegenheid en de prijsuitreiking. Na de start vervolgen de lopers hun eigen weg. De route van de kortste afstand is simpel: Na de start gaan de atleten langs Ter Heijde en nemen ze het fietspad om bij Molenslag het strand op te gaan richting 's-Gravenzande. Bij Arendsduin wordt het strand verlaten en via het fietspad gaat het richting finish bij de Wielepet. Deelnemers aan de 10,3 kilometer gaan na de start langs Ter Heijde en vervolgens naar het Schelpenpad en daar het strand op. Ze gaan over het strand tot aan slag Beukel en over het fietspad terug naar de finish bij de Wielepet. De halve marathon heeft dezelfde aanloop als de 10,3 kilometer. Bij het Schelpenpad wordt over het duinpad doorgelopen tot Kijkduin, hier is een extra lus gecreëerd om het stuk te compenseren wat in het dorp is komen te vervallen. Bij Kijkduin wordt gekeerd en wordt over het nieuwe fietspad (een extra klim) naar de oorspronkelijke strandopgang gelopen om vervolgens over het strand (langs de Zandmotor) tot Vluchtenburg te lopen. Hier is een extra lus tot 'het Louwtje'. Om vervolgens via het fietspad terug te lopen naar Monster om aan het einde te finishen voor de Wielepet.

Circuit

De halve marathon van Monster maakt onderdeel van het Halve Marathoncircuit, waarvan Agium Finance & Control de hoofdsponsor van is. Het Halve Mararthoncircuit is vergelijkbaar met het Run Circuit dat door hetzelfde Agium wordt gesponsord, hoewel daarin alleen lopen van kortere afstand zijn opgenomen. Het Agium Halve Marathoncircuit bevat zes runevents in de regio Westland, Oostland, Midden-Delfland en Maassluis/Vlaardingen. Tijdens deze wedstrijden worden punten verdiend voor het eindklassement. De EasyRun in Monster is de tweede marathon van de reeks. Begin september werd in Pijnacker de Halve Marathon Oostland gelopen en op het programma staan nog De Halve van AV Fortuna in Vlaardingen, de Ruitenburg Halve Maassluis, de Midden-Delfland Halve Marathon en de Ruitenburg Halve Westland in Naaldwijk.

Zie voor meer informatie over de Halve Marathon van Monster www.halvemarathonvanmonster.nl en voor meer over het Halve Marathoncircuit www.agium.nl/runcircuit.