MKB Westland neemt afscheid van ondernemersicoon

Redactie 30-11-2018
Foto: Rolf van Koppen FotografieGerrit Prins (l.) wordt door MKB Westland voorzitter Henk Salome bedankt voor zijn jarenlange inzet.

Na ruim twintig jaar neemt ondernemers-icoon Gerrit Prins afscheid van MKB Westland. Als zelfstandig ondernemer, bestuurslid, politicus en consultant lag en ligt zijn hart bij het midden- en kleinbedrijf. Een tijdperk eindigt maar wordt zeker niet afgesloten.

door Jan Cammeraat

Na negen jaar loondienst nam Gerrit Prins in 1977 Expert in Naaldwijk over. "Met 18 man personeel en een grote winkel. In 1982 kwam ik in het bestuur van de Naaldwijkse winkeliersvereniging en was ik medeverantwoordelijk voor de Naaldwijkse braderie. Vanaf het begin ben ik vervolgens betrokken geweest bij de ontwikkeling van De Tuinen en werd ik daar de eerste voorzitter van. In die tijd lagen er directe lijnen met de Kamer van Koophandel en MKB Nederland en kreeg ik daar verschillende bestuursfuncties."

MKB Westland

Volgens Gerrit Prins is het MKB is de motor van de economie. "MKB-ers moeten ontzettend hard werken en hun eigen weg zien te vinden. Dat valt niet altijd mee. Hun kracht is dat zij zonder bureaucratie snel kunnen schakelen in hun eigen organisatie. Op z'n Westlands zo gezegd. In 1996 ben ik met vijf bestuursleden gestart met wat toen de Westlandse Ondernemers Federatie heette. Ik ben begonnen als voorzitter. In de loop der tijd is dat verder ontwikkeld en is de naam MKB Westland neergezet. Toen ik bij MKB Westland als manager begon, hadden wij amper 40 leden. Nu zijn dat er bijna 300. Dat is zeker niet allemaal mijn verdienste, maar ik zie dat wel als grote mijlpaal in mijn werk als manager van MKB Westland."

Afscheid

Toen Prins in de jaren negentig als ondernemer in de gemeenteraad kwam, had hij ruim 15 bestuursfuncties, waarvan acht als voorzitter. "Dat noemde je toen een hobby en ik deed het ook allemaal pro deo. Ik voelde mij best gevleid dat ik voor deze functies gevraagd werd en zette mijzelf voor 100% in. Ik ben geen dag ziek geweest. Natuurlijk gaan alle bestuursfuncties en dergelijke ten koste gaat van je eigen zaak en je gezinsleven. Het is niet gezond om nog 60 á 70 uur per week bezig te zijn. Met het afscheid als manager van MKB Westland valt er behoorlijk wat van mij af en scheelt dat mij minimaal 2,5 dagen per week. Het is ook mooi geweest. MKB Westland heeft ook vernieuwing nodig. Het is geweldig om op deze tijd terug te kijken."

Consultant

Met het afscheid van MKB Westland neemt Prins zeker nog geen afscheid als adviseur van zelfstandig ondernemers. "Vijftien jaar geleden startte is met een eigen adviesbureau en trok ik mij terug als directeur van Expert in Naaldwijk. Vanuit mijn adviesbureau geef ik nu ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Ik stuur bedrijven aan op basis van alles wat ik zelf de afgelopen jaren heb geleerd. Ik mag overal in de keuken kijken voor wat betreft wel of niet goed is. Ik kan benchmarken waar mijn opdrachtgevers profijt van hebben. De visie, structuur, regelgeving en de zorgen zijn vaak voor iedere zelfstandig ondernemer hetzelfde. Met mijn achtergrond als franchise ondernemer bij Expert, vind ik het ook een uitdaging om franchise organisaties van zelfstandig ondernemers te adviseren. Naast mijn werk als commissaris bij Expert ben ik nu actief als directeur van een zelfde soort franchise organisatie: Tuin & Terras."

Toekomst

"Mijn drijfveer is en blijft het aansturen van zelfstandig ondernemers om hen te helpen met het realiseren van hun ambities. Als consultant of als bestuurder. Maar gezien mijn leeftijd vind ik het nu tijd om zaken af te bouwen zodat ik meer tijd heb voor mijn echtgenote, kinderen en kleinkinderen. En als er dan nog tijd over is, ga ik mij richtten op mijn postzegelverzameling en viool. Want die liggen al veertig jaar op me te wachten", glimlacht Prins ten slotte.