Gang van Zaken - Defence Academy: 'We zijn down-to-earth en geloven in wat we doen'

Redactie 01-12-2018
Foto: Rolf van Koppen FotografieArjan Ruinard: \Ik vertel de mensen een eerlijk verhaal over gezondheid en veiligheid.\

Rond 1997 richtte Arjan Ruinard sportschool Defence Academy op. "Ik wil graag vechtsporten en (kick)boksen uit de negatieve sfeer halen." Naast Defence Academy runt Arjan samen met zijn vrouw ook CrossFit 0174 voor functionele fitness, Strong PT voor personal training en Geweldbeheersing.nl, trainingsbureau op het gebied van agressie en geweld. "Het gaat om sporten met plezier en respect voor elkaar en juist niet over vechten."

door Lisette Eindhoven

Arjan doet al ruim dertig jaar aan (vecht)sport. "Ik wilde altijd al een eigen sportschool, maar dat werd me afgeraden: in sport zit geen geld." Hij kwam in de ICT terecht, maar het bleef kriebelen. "Mijn passie voor sporten was er nog altijd en ik had diverse trainersdiploma's behaald en werkervaring opgedaan in de sportwereld. Defence Academy is een droom die uitkwam. Op mijn sportschool kan ik daadwerkelijk mensen helpen." Fit zijn gaat volgens Arjan niet alleen om lichamelijke, maar ook om mentale fitheid. Belangrijk is de juiste mindset. "Wees je bewust van de keuzes die je maakt. Of het nu om bijvoorbeeld sporten, zelfverdediging of voeding gaat."

Eerlijk verhaal

"Ik vertel de mensen een eerlijk verhaal over gezondheid en veiligheid," zegt Arjan. "Klinkt iets te mooi om waar te zijn? Dan is het vaak ook zo. Als je de realiteit wilt zien, dan zie je dat je zelf veel invloed hebt op je eigen gezondheid en veiligheid. Als het erop aan komt is er altijd een keuze." Arjan is zeer gepassioneerd over mensen fitter en veiliger maken. "Met de (vecht)sportlessen kan ik mensen fitter maken, maar vechtsport mag je niet verwarren met zelfverdediging." Arjan vertelt enthousiast over het zelfverdedigingssysteem van de Amerikaan Tony Blauer, waar hij een ervaren trainer in is. "Waar respect boven aanstaat in de sportschool, is dit juist tijdens een echte aanval 'op straat' ver te zoeken. De zelfverdedigingstrainingen die ik geef, zijn gebaseerd op de confronterende realiteit en hoe mensen feitelijk handelen, zowel lichamelijk als in het brein. Weten wat je juist wel kunt doen tijdens een echte aanval en de juiste mindset maakt mensen veiliger. Het is geweldig om mensen te laten ervaren wat ze wèl kunnen."

Geweldbeheersing

Voor Geweldbeheersing.nl geeft Arjan door het hele land trainingen over, onder andere, omgaan met agressie en geweld. Hij werkt op scholen, in de zorg, het gevangeniswezen, het openbaar vervoer en voor beveiligingsbedrijven. "Daarbij is de dagelijkse praktijk het uitgangspunt, we gebruiken echte camerabeelden. Dan zie je hoe een escalatie verloopt en daar train ik mensen op." Praktijkbeelden laat Arjan ook zien bij zelfverdedingstrainingen. "Dan zie je goed dat een sporttechniek heel vaak niet op straat werkt."

Zelfvertrouwen

"Jong en oud kan bij ons een vechtsport zoals Kung Fu, boksen of kickboksen leren. Het is leuk om te doen, je wordt fitter en het vergroot ook je zelfvertrouwen. Zeker bij kinderen zien we een duidelijk verschil in zelfvertrouwen, vaak al na een aantal maanden training. Door de manier waarop de lessen zijn opgezet leren ze grenzen te stellen en ervaren ze wat ze allemaal kunnen."

Fitter, strakker en sterker

In 2014 is Arjan naast Defence Academy gestart met een zogenaamde CrossFit-box. "CrossFit0174 vult Defence Academy perfect aan. Bij Defence Academy zijn er intensieve groepstrainingen, voornamelijk vanuit een vechtsport, en bij CrossFit0174 gaat het om intensieve groepstrainingen waarbij je functioneel traint met eigen lichaamsgewicht, halters en losse gewichten. Door de trainingen word je fitter, strakker en sterker en dat doet ook wat met je zelfvertrouwen." Ook als je herstellende bent van een blessure kun je er terecht. "We motiveren mensen om op het niveau te trainen dat zíj aankunnen," zegt Arjan. Daarnaast kunnen klanten bij Strong PT terecht voor personal training, één op één begeleiding. "De doelen waarvoor mensen bij ons komen zijn heel divers: afvallen, aankomen, conditie, (kick)boksen, zelfverdediging, mindset en angstmanagement."

Inspiratie

Tijdens workshops, bij trainingen in binnen- en buitenland, in de praktijk en bij bevriende trainers doet Arjan inspiratie op. "Ik geef door wat ik leer en ik coach mijn trainers - vijf fulltime en zo'n twintig freelancers - door lessituaties met ze te bespreken. Daarmee hoop ik anderen weer te inspireren. We zijn down-to-earth en we geloven in wat we doen: een glimlach, een praatje, positieve energie, een eerlijk verhaal in een veilige omgeving."