Trainer Piet Boon noodgedwongen weg bij SV Honselersdijk

Redactie 07-12-2018
Foto: Koos Ophorst - ArchiefTrainer Piet Boon wordt op de schouders genomen na de promotie van SV Honselersdijk in juni van dit jaar.

Na acht succesvolle seizoenen bij SV Honselersdijk, waarin hij het eerste elftal wist te laten stijgen tot de 1e klasse, moet trainer Piet Boon weg bij SV Honselersdijk. Niet omdat de club dat wil, niet omdat hij dat wil, maar omdat de KNVB dat wil.

De crux zit hem in de reglementen van de bond. Die schrijven voor dat een vereniging die uitkomt in de 1e klasse of hoger een trainer moet aanstellen met minimaal een UEFA A-trainersdiploma. Boon beschikt alleen over de UEFA B-trainersdiploma, waarmee hij tot aan de 2e klasse zou mogen trainen. Dat hij dit seizoen nog voor de groep mag staan, is een uitzondering. Na promotie kan een vereniging voor één jaar dispensatie aanvragen. Honselersdijk deed dat. Maar na het huidige seizoen valt het doek definitief.

"Zowel de club als ik hebben de KNVB en de Vakbond Voetbal Oefenmeesters Nederland gevraagd om extra dispensatie te geven, maar helaas", vertelt Boon. "Ik zag dit natuurlijk wel aankomen maar ik ben toch teleurgesteld in deze regel van de KNVB. Eigenlijk zou een club dispensatie moeten krijgen totdat er een nieuwe trainer aangesteld wordt als een trainer bijvoorbeeld meer dan vijf seizoen meedraait." Het diploma halen is voor Boon geen optie. "Dat kan ik er met privé, werk en sport qua tijd niet bij doen."

Niveau

Ondanks de teleurstelling overheerst een positief gevoel bij de trainer. Hij kan terugkijken op acht mooie jaren bij SV Honselersdijk. "Ik ben trots op wat we met elkaar bereikt hebben." Daarmee doelt Boon niet alleen op de historische promotie naar de 1e klasse vorig seizoen. "Het gehele selectievoetbal binnen SV Honselersdijk staat goed op poten. Het 1e speelt, na FC Gravenzande, samen met met Westlandia zaterdag op het hoogste niveau van alle Westlandse clubs op dit moment. Het 2e speelt bovenin de reserve 1e klasse en het 3e bovenin de reserve 3e klasse. Hoogstwaarschijnlijk komt er volgend seizoen een 4e selectie-elftal bij. Dan hebben we een A-selectie 1e en 2e, en een B-selectie 3e en 4e. Naast het voetballen vind ik het prachtig dat de club een goede, gezellige eenheid is met een goed bestuur. Het maakt niet uit of je in de D4, A1, G2, het 1e of het 11e speelt. Iedereen gunt elkaar het beste en is trots op de club. Plezier en prestatie gaan bij SV Honselersdijk hand in hand."

Visie

Ook de vereniging kijkt moet een goed gevoel terug op de afgelopen jaren. "Piet begon acht jaar geleden met een duidelijke visie. Het eerste elftal moest weer met de borst vooruit gaan voetballen met een attractieve en herkenbare speelstijl", schrijft de club op haar website. "Daarnaast was het belangrijk om een duidelijke identiteit te hebben en dus ook met eigen jongens, het liefst uit het dorp, te spelen. Het 1e elftal moest een stabiele 2e klasser worden, het 2e elftal zou dan reserve 1e klasse moeten gaan spelen en er moest een 3e selectie-elftal komen die de stap van jeugd naar senioren gemakkelijker moest maken. [...] Wie nu naar S.V. Honselersdijk kijkt zal direct zien dat deze visie is geïmplementeerd en de doelstellingen zijn behaald. Sterker nog, dit gaat zelfs boven verwachting goed en de vereniging is hier ontzettend trots op!"

Dankbaar

De hoofdtrainer kan de club met een goed gevoel achterlaten. "Er staat een goede technische staf bestaande uit Frank van Zijl, Janco Koole, Wim Lentz en conditie/hersteltrainer Sjaak Brunt. We hebben een jonge en talentvolle selectiegroep met spelers waar mijn opvolger jaren mee vooruit kan. Ik ben SV Honselersdijk dankbaar dat ze mij de kans hebben gegeven om als hoofdtrainer aan de slag te mogen gaan. De samenwerking met en het enthousiasme van alle mensen bij SV Honselersdijk hebben ervoor gezorgd dat de club nu mooi op de kaart staat. Vooral de samenwerking met de mensen van het eerste uur, Frank van Zijl en voorzitter Erik Sosef, is heel goed. Zonder hier iemand tekort mee te doen. Ik wens mijn opvolger heel veel succes bij de hele mooie club SV Honselersdijk. Wat ik nu ga doen? Eerst nog zes maanden klappen en door! Ik wil het seizoen goed afmaken bij SV Honselersdijk. Over wat er daarna komt maak ik me nog niet druk. Het moet wel iets zijn dat ik echt leuk vindt, maar gelukkig kan dat heel veel zijn!", besluit Boon.