MTB'ers door het mulle zand voor het goede doel

Redactie 18-01-2019
Foto: Gert van der SarDe MTB Beach Challenge biedt een uniek parcours.

Met je mountainbike veertig kilometer over het strand fietsen met gegarandeerd tegenwind. Niet voor alle Westlanders klinkt dit als de ideale zondag, maar toch zullen op 20 januari tientallen bikkels aan de start van de E-Payroll Westland MTB Beach Challenge verschijnen. Het sportieve evenement voor het goede doel wordt voor de vijfde maal gehouden.

Deelnemers aan de Westland MTB Beach Challenge verzamelen zich 's morgens vroeg bij Paviljoen Zomertijd in 's-Gravenzande. Daar klinkt om 9.30 het startschot, waarna de deelnemers vertrekken in de richting van Hoek van Holland. Daar aangekomen draaien ze de fiets om en gaan ze over het strand naar Scheveningen. Zodra ze het Zuidelijk Havenhoofd bereikt hebben, wordt weer koers naar 's-Gravenzande gezet. De deelnemers gaan de strandtent nog éénmaal voorbij om via het Stuifkenszand weer naar Hoek van Holland te gaan. Daarna rijden ze weer terug naar Zomertijd om de 40 kilometer af te sluiten met een gezellig samenzijn met soep en broodjes.

Uniek

"De MTB Beach Challenge biedt een uniek parcours", vertelt Dennis Wannet van De Juiste Versnelling. "Deelnemers gaan twee keer over de zandmotor en ook nog een pittig stuk door de duinen. Die afwisseling tussen mul zand op het strand en daarna weer verhard fietspad maakt de race extra interessant." De race is populair. Ieder jaar doen er meer deelnemers mee. "Het begon vijf jaar geleden met 65 deelnemers als actie om geld op te halen voor deelname aan Team Westland, maar vorig jaar deden er zo'n 160 mee."

Spieren

Ieder jaar wordt een nieuw goed doel gekozen door de stichting. Vorig jaar werd 12.265 opgehaald voor een Jeu de Boulesbaan bij het Pallia Zorgbureau in 's-Gravenzande en de Alzheimer Stichting Nederland. Dit jaar gaan de wielrenners zich inzetten voor Spieren voor Spieren. Deze stichting zet zich in voor kinderen met een ongeneeslijke spierziekte die veelal niet ouder dan 12 jaar worden. Een kind ambassadeur van deze stichting zal het startschot geven.

Vorig jaar werd de race gewonnen door Stefan Vreugdenhil. Met een tijd van 1.22.21 was hij de snelste licentiehouder. Bij de vrouwelijke licentiehouders waren vorig jaar slechts twee deelnemers. Alieke Hoogenboom werd eerste en Janneke van der Meulen volgde. Het snelste basislid was Peter Res met een tijd van 1.29.22. Anne van de Swaluw was het snelste vrouwelijke basislid in 1.37.02. Bij de cyclo's was Nick Janssen de snelste man met een tijd van 1.37.15. Carla Gardien was de enige vrouw bij de cyclo's. Zij finishte in 2.52.11.

Inschrijven

De MTB Beach Challenge is voor iedereen toegankelijk en er zijn verschillende categorieën waarin de deelnemers kunnen uitkomen: licentiehouders, basisleden en cyclo. Alle categorieën zijn weer onderverdeeld in heren en dames. "Bij de basisleden starten veel streekgenoten terwijl de deelnemers bij de licentiehouders echt uit het hele land komen. We hopen op nog wat extra inschrijvingen, maar we hebben op dit moment al een mooi deelnemersveld. Maar, inschrijven kan nog steeds!"

Aanmelden kan zaterdagmiddag tussen 16.00 en 17.00 uur in Paviljoen Zomertijd in 's-Gravenzande, of zondag op de dag zelf tussen 8.00 en 9.00. Deelname kost 25 euro. De top 30 heren van de licentiehouders start op 20 januari om 9.30, de overige licentiehouders heren en dames starten om 9.35, de basis heren 9.40 en de cyclo heren om 9.45.Zie voor meer informatie www.westlandmtbbeachchallenge.nl.