Pijler van de samenleving Ria Driessen: 'Ik vraag regelmatig wat ze volgende keer willen eten'

Redactie 17-01-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerRia Driessen (l.) met haar collega's: \Vrijwilligerswerk mag natuurlijk ook gewoon leuk zijn.\

Bij verschillende wijkcentra in het Westland kunnen gasten een paar keer per week aanschuiven bij de Open Eettafel. Ria Driessen uit 's-Gravenzande staat sinds een jaar in de keukens van afwisselend De Larix in 's-Gravenzande, De Backerhof in Poeldijk en Kastanjehof in Kwintsheul om mensen te verwennen met een lekkere en gezonde warme maaltijd.

door Inge Huijding

"Dat het overal anders is maakt het juist zo leuk", vertelt Ria. "Bij De Larix koken we met z'n tweeën. 's Ochtends kijken we hoeveel gasten er verwacht worden en bepalen het menu. Daarna doen we samen de boodschappen en gaan aan de slag met voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Bij De Backerhof kunnen mensen wekelijks vier keer aanschuiven en is het menu van tevoren bekend. In principe kook ik daar in m'n eentje, maar de andere vrijwilligers zijn nooit te beroerd om een handje te helpen. De grootste groep gasten, tot wel 35, komt in Kastanjehof, waar 's avonds wordt gegeten. Het is ontzettend leuk om met al die mensen in contact te komen en de verschillende tussen de dorpen te ervaren. In Kastanjehof eten de vrijwilligers mee en als het even kan gaan we dan ook gezellig tussen de gasten zitten."

Stampottenbuffet

Voor een open eettafel is Ria zeker een halve dag in de weer. "Soms doe ik een deel van de voorbereiding thuis", vertelt ze. "Vorige week hadden we hachee, die staat dan een dag eerder al in mijn keuken te pruttelen. Meestal ben ik rond 9 uur aanwezig en om 12 uur staat de soep op tafel. Het is flink doorwerken, maar inmiddels ben ik het gewend." Binnen het beschikbare budget een lekkere en gevarieerde maaltijd maken blijft een uitdaging. "Maar het lukt altijd", lacht Ria. "Ik vraag regelmatig wat mensen een volgende keer graag zouden willen eten, of wat ze al lang niet meer hebben gehad. En af en toe probeer je eens iets anders: toen het van de zomer zo heet was heb ik pasta op een niet-traditionele manier bereid. Ik vond het verrassend hoe lekker men dat vond. En het stamppottenbuffet tussen Kerst en Oud en Nieuw in de Kastanjehof was een groot succes."

Bouwer

Vrijwilligerswerk heeft Ria haar leven lang in allerlei soorten en maten gedaan, ze begon ermee tijdens de opleiding tot wijkverpleegkundige. "Ik ben een bouwer, en een bezige bij, net als mijn man. We vinden het belangrijk om maatschappelijk iets bij te dragen en dat kan prima naast je werk. Maar vrijwilligerswerk mag natuurlijk ook gewoon leuk zijn, dus na mijn vervroegd pensioen vorig jaar leek het me een goed idee mijn hobby, koken, te combineren met mijn favoriete doelgroep: ouderen. En ik kan er meteen het aspect verantwoorde voeding in meenemen."

Gezelligheid

De Open Eettafels trekken veel vaste gasten. "Het is fijn om niet zelf voor je eten hoeven zorgen, maar de gezelligheid van samen eten en er even uit zijn spelen ook een belangrijke rol", legt Ria uit. "Toch blijkt het moeilijk om nieuwe mensen over de drempel te krijgen. 'Zo oud ben ik nog niet hoor', is de reactie als je het oppert. Hoe kun je mensen daar op een andere manier naar laten kijken? Wat is de behoefte en hoe kun je daaraan voldoen? Dat vind ik natuurlijk een uitdaging om over na te denken! Hoe dan ook: nieuwe gasten zijn altijd welkom en kunnen zich aanmelden bij het desbetreffende wijkcentrum."