Bertens, Broch en Van Ruijven in de race voor Westlandse titel

Redactie 27-01-2019
Foto: Bert van LobensteinLara van Ruijven.

Kiki Bertens, Yvette Broch en Lara van Ruijven. Het zal niemand verbazen dat deze drie dames op de shortlist staan voor de titel 'Westlandse Sportvrouw van het jaar 2018'. De nominaties werden vorige week bekendgemaakt door de gemeente Westland. Ook de G-sporters die kansmaken op een prijs zijn bekend: Quintus rolstoelhandbal en Dijkvogels G-2 en G-3.

Voor de Wateringse tennister Kiki Bertens was 2018 een droomjaar. Het palmares van het 27-jarige talent is even uitgebreid als indrukwekkend. Ze won de WTA toernooien in Charleston, Cincinnati en Seoul. In Madrid bereikte ze de finale en bij de WTA finals kwam ze tot de kwartfinale. Het is dus niet vreemd dat ze door de Women's Tennis Association werd uitgeroepen tot Most Improved Player of the Year 2018 door WTA. Ze steeg naar de 9e plek op de WTA wereldranglijst voor enkelspel en naar de 16e plek voor het dubbelspel.

Uitgeput

Bertens neemt het onder meer op tegen de Monsterse handbalster Yvette Broch (28). Broch veroverde met het Hongaarse Gyori ETO KC de EHF Champions League titel, werd derde op het WK van 2017 en mocht meespelen in het Nederlandse Team. Ook werd ze uitgeroepen tot de beste cirkelspeelster van de wereld. In augustus van vorig jaar zette Broch een punt achter haar handbalcarrière. Ze was mentaal en fysiek uitgeput en had rust nodig.

Diskwalificaties

De derde dame die kans maakt is de Naaldwijkse Lara van Ruijven. De 26-jarige shorttrackster is misschien het meest bekend van de opmerkelijke bronzen medaille die ze met haar team haalden op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Het leek alsnog er op de 3.000 meter aflossing geen prijzen meer te verdienen waren, maar door twee diskwalificaties in de finale, maakte Nederland alsnog aanspraak op brons. Tijdens het WK in Montreal won Van Ruijven zilver, opnieuw op de 3.000 meter aflossing en bij het NK Shorttrack in Heerenveen won ze brons.

Hofleverancier

In de categorie G-sporters zijn er twee kanshebbers. De rolstoelhandballers van Quintus staan op de lijst vanwege hun overwinning op het NK Rolstoelhandbal, de eerste plaats op de Kampioenendag van de Dirk Kuyt Foundation en het feit dat de Heulse vereniging hofleverancier is van het Nederlandse team. Maar liefst zes rolstoelhandballers van Quintus mochten aantreden voor het EK in Portugal. De andere genomineerden zijn de G2 en de G3 van de Maasdijkse korfbalvereniging Dijkvogels. Zij namen deel aan de Special Olympics, wonnen de Haagse Korfbaldagen en wonnen de derde plaats in de verkiezing 'Leukste team van Nederland'.

Sportgala

Vorige week maakte de gemeente al de sportmannen, sporttalenten en sportteams bekend. Golfsurfer Kaspar Hamminga, judoka Coen van Winden en keeper Robin Zwinkels zijn de heren. Wielrenner Menno Huising, kogelstoter Ruben Rolvink en acrogymnaste Britney Bordewijk zijn de talenten. De voetballers van SV Honselersdijk, de handbaldames van Quintus en de JO-12 voetballers van Westlandia maken kans op de prijzen.

De Westlandse sportprijzen worden uitgereikt tijdens het Westlandse sportgala op donderdag 31 januari. Het gala wordt gehouden in Westlandtheater De Naald aan de Stokdijkkade 3 in Naaldwijk, aanvang 20.00 uur. Daarnaast is het Westlands sportgala live te volgen via WOS-TV en wordt een compilatie uitgezonden door de WOS in het weekend vanaf 1 februari.