Pijler van de samenleving Alfred Zoon: 'De Kikkeropfleurdoos is een steuntje in de rug'

Redactie 31-01-2019
Foto: Charles Jungschl\u00e4gerAlfred Zoon: \Het zou mooi zijn als mensen ons financieel willen steunen.\

Tien jaar geleden werd in Westland de Kikkeropfleurdoos in het leven geroepen. Dit particuliere en onafhankelijke initiatief is een succes en de doos wordt inmiddels door heel Nederland gratis beschikbaar gesteld aan mensen die recent de diagnose kanker hebben gekregen. Met het oog op Wereldkankerdag op maandag 4 februari deze week een gesprek met Alfred Zoon. Hij is een van de vrijwilligers die graag tijd besteedt aan dit mooie initiatief.

door Geraldine Hindriksen

Het was een oud-klasgenoot die Alfred Zoon (68) uit Capelle aan den IJssel vroeg of hij wilde meewerken aan de organisatie van de Kikkeropfleurdoos. Hij had bij KPN gewerkt op het gebied van marketing en communicatie en zijn ervaringen zouden goed van pas komen. Alfred hoefde niet lang na te denken: "Marleen Reukema, de voorzitter van de stichting, vroeg mij en ik zei graag ja. Vanwege het mooie initiatief, maar ook omdat ik het leuk vind om na mijn werkzame leven bezig te blijven in mijn vakgebied. KPN is heel groot en voor de marketing en communicatie heb je verschillende afdelingen. Nu doe ik veel zelf en dat is leuk om te doen. Ik verzorg onder meer de inhoud van de website."

Steuntje

Als je de diagnose kanker krijgt, verandert je leven. Je wordt onzeker en je voelt je machteloos. Om mensen te informeren over het ziekteproces en bijverschijnselen bij behandelingen is de Kikkeropfleurdoos ontwikkeld. "Het is een steuntje in de rug voor mensen die nog maar net weten dat ze kanker hebben. We leven met ze mee en geven ze graag praktische informatie als aanvulling op de medische informatie en de behandeling."

Alfred laat een voorbeelddoos zien. Er zitten kleine attenties en diverse folders in. "De folder met tips van lotgenoten is erg leerzaam. Bijvoorbeeld wat je kunt doen als je een droge mond of droge lippen krijgt, tips voor haar en huid en er worden diverse sites geadviseerd. De doos kan aangevraagd worden via een aanvraagkaart op www.kikkeropfleurdoos.nl of uit de folder. Vervolgens kan de doos opgehaald worden bij een Service Apotheek die met 460 vestigingen door heel Nederland geheel belangeloos meewerkt. Het is een mooie, fleurige doos die ook goed gebruikt kan worden om een afsprakenkaart, medicijnen of wenskaarten in te bewaren."

Kinderopfleurdoos

Sinds vorig jaar is er een opfleurdoos bij gekomen: de Kinderopfleurdoos. "In deze doos zitten meer op kinderen gerichte cadeautjes en een speciale map met informatie voor ouders of verzorgers. Het verkrijgen van de Kinderopfleurdoos gaat via ziekenhuizen met een oncologieafdeling. We zijn begonnen in de Gelderse Vallei in Ede. Het werd erg op prijs gesteld door de kinderen, het ziekenhuis en de ouders of verzorgers. We gaan hier dan ook zeker mee door", vertelt Alfred enthousiast.

Fondsenwerving

Alfred is blij met zijn vrijwilligerswerk en zal dit graag blijven doen. "Met ons team van vrijwilligers zijn we bezig om de bekendheid te vergroten. Dit gebeurt bijvoorbeeld door het versturen van persberichten, het organiseren van activiteiten en het plaatsen van advertenties, zoals in het magazine 'Leef!' dat verkrijgbaar is bij de Service Apotheek. Een klankbordgroep bepaalt welke producten in de doos moeten komen en diverse bedrijven werken graag mee aan de totstandkoming van de doos. We versturen nu zo'n 1500 dozen per jaar en daar zijn uiteraard kosten aan verbonden. Daarom is fondsenwerving voor ons heel belangrijk. We bieden de doos gratis aan en het zou mooi zijn als mensen ons willen helpen met fondsenwerving of ons financieel willen steunen. We zoeken ook een bedrijf dat zich met een vast sponsorbedrag per jaar aan ons zou willen binden. Het geeft meer vastigheid en dat zou heel mooi zijn."