Bertens en Hamminga winnen sportprijzen

Redactie 31-01-2019
Foto: Rolf van Koppen Fotografie

Tennisster Kiki Bertens en golfsurfer Kaspar Hamminga zijn uitgeroepen tot de Westlandse Sportvrouw en Sportman van het Jaar 2018. Dat werd bekendgemaakt tijdens het Westlands sportgala.

De van oorsprong Wateringse Kiki Bertens (27) heeft in 2018 diverse WTA-titels op haar naam geschreven. Haar groei in de tennissport is het afgelopen jaar veelbesproken in de media en terecht is zij dan ook benoemd tot Most Improved Player of the Year 2018 door Woman Tennis Association (WTA). Dankzij haar topprestaties staat Bertens nu negende op WTA–Wereldranglijst in het enkelspel en zestiende op de WTA-Wereldranglijst in het dubbelspel. De 's-Gravenzande Kaspar Hamminga (26) heeft de eerste plaats behaald tijdens het Open Nederlands Kampioenschap Golfsurfen. Ook in 2015 en 2016 was hij Nederlands Kampioen. Dat getuigt van uitzonderlijke discipline en uithoudingsvermogen.

Het gala werd gehouden op donderdag 31 januari in WestlandTheater De Naald in Naaldwijk. De prijzen werden onder andere uitgereikt door burgemeester Bouke Arends, wethouder Varekamp, spreker Yvette Broch, genomineerde sportman Robert Zwinkels en Ben Vermeer, de winnaar Maeslantkering Challenge.

De Wateringse wielrenner Menno Huising (14) werd verkozen tot Sporttalent van het jaar 2018. Menno is in drie verschillende categorieën Nederlands kampioen geworden. Hij heeft goud gewonnen bij het Nederlands Kampioenschap Veldrijden. Ook op de moutainbike is hij de sterkste van Nederland en samen met zijn teamgenoten bij de jeugdploeg van Westland Wil Vooruit is hij Nederlands kampioen in de ploegentijdrit geworden.

De titel van Sportploeg van het jaar 2018 ging naar voetbalclub SV Honselersdijk. De voetballers van het eerste team van SV Honselersdijk zijn het afgelopen seizoen gepromoveerd naar de 1e klasse B. Met name in de nacompetitie piekte het team als nooit tevoren. Trainer Piet Boon is slachtoffer van het eigen succes geworden, want de KNVB eist op het niveau waarop SV Honselersdijk nu voetbalt een trainer met meer diploma's. Feit is echter dat SV Honselersdijk, mede dankzij trainer Boon, tot uitzonderlijke hoogten is gestegen.

De rolstoelhandballers van Quintus wonnen de titel G-sporters van het Jaar 2018. Het rolstoelhandbalteam van Quintus is Nederlands kampioen geworden. Een uitzonderlijke prestatie, net als hun eerste plaats bij de Dirk Kuyt Foundation Kampioenendag en het feit dat zes spelers van dit team zijn geselecteerd voor het Nederlands team en deelname aan het EK in Portugal. De successen van dit team krijgen extra kleur dankzij de buitengewone inspanningen van het team om de G-sport in het algemeen en het handbal in het bijzonder op de kaart te zetten.

De oeuvreprijs ging naar de Monsterse Yvette Broch. De 28-jarige oud-handbalster was één van de genomineerde sportvrouwen én fungeerde als spreker tijdens het Westlands sportgala. Ze stopte in 2018 met handbal op topniveau. Yvette Broch is haar handbalcarrière begonnen bij Quintus handbal. Gedurende haar carrière speelde zij het meest recent bij de Hongaarse ploeg Györy ETO KC. Bij die ploeg heeft zij de EHG Champions League gewonnen. Ook is Broch benoemd tot Beste Cirkelspeelster van de wereld. Als speelster van het Nederlands team heeft zilver op het Wereld Kampioenschap 2015, een vierde plaats tijdens de Olympische Spelen 2016, zilver op het Europees Kampioenschap van 2016 en brons op het Wereld Kampioenschap 2017. Met haar inzet voor het Nederlandse team heeft Broch handbal in ons land op een hoger niveau gebracht. Broch stond in het Nederlands team bekend als een van de grote 'motivators' binnen het team. In 2018 heeft Yvette Broch bedankt voor Oranje. Het verdient waardering als je zelf weet te stoppen op het hoogtepunt van je sportcarrière. De jury van de Westlandse sportprijzen is van mening dat dit het juiste moment is om Yvette Broch de Sport Carrière Award 2018 toe te kennen.

Ruim 1.000 stemmen werden uitgebracht voor de Sportvrijwilliger van het jaar 2018, met bijna de helft van de uitgebrachte stemmen is Ronald Bekenkamp van Basketbalvereniging Westland Stars Rabo-sportvrijwilliger 2018 geworden.