Pijler van de samenleving Yvonne van den Boogerd: 'De activiteiten bij Myosotis Westland zijn laagdrempelig'

Redactie 07-02-2019
Foto: Anita Lankhuijzen

Een advertentie voor vrijwilligers lokte Yvonne van den Boogerd-Switzar uit Naaldwijk ruim 15 jaar geleden naar Myosotis Westland. Ze is er niet meer weggegaan.

door Geraldine Hindriksen

Het doel van Myosotis Westland is het bieden van vrijetijdsactiviteiten aan mensen met een verstandelijke beperking. FunAktief is een onderdeel van deze stichting. Yvonne van den Boogerd-Switzar (47) kwam ruim 15 jaar geleden deze activiteit versterken: "Er waren veel clubjes binnen Myosotis Westland, maar nog niet echt voor mensen met een hoger niveau die dan een beetje tussen wal en schip vallen. FunAktief is opgestart door toenmalige stagiairs en het leek me leuk om daar te gaan helpen. Ik ben gaan kijken en blijven hangen en vervolgens coördinator geworden. Maandelijks hebben we op een vrijdagavond een activiteit. We doen verschillende dingen zoals schaatsen, karten of naar de film. Het zijn wel dingen met een uitdaging voor de leden. Karten lijkt misschien moeilijk, maar dat valt heel erg mee." Yvonne schiet in de lach: "In het begin vinden ze het nog een beetje eng en sommigen kruipen dan over de baan. Maar na één rondje krijgen ze de smaak te pakken en gaan ze los. Naderhand hebben ze de grootste verhalen, ook over het lasergamen dat we aansluitend doen. Ze vinden het echt geweldig!"

Zomeractiviteiten

Yvonne doet meer bij Myosotis Westland. Ze zit in het bestuur en werkt mee aan het regelen van de zomeractiviteiten, samen met de coördinator. "In de zomerperiode liggen de verschillende clubjes voor twee maanden stil. Daarvoor in de plaats komen activiteiten voor alle leden. We zijn bijvoorbeeld naar de stroopwafelfabriek in Gouda geweest met aansluitend een bezoek aan de St. Janskerk. We werden er zo hartelijk ontvangen! Ook zijn we naar Space Expo in Noordwijk geweest met op de terugweg een bezoek aan het Omniversum. Als vaste activiteiten in de zomer is er bowlen, een eetcafé, knutselen, bloemschikken en jeu-de-boulen. Grote activiteiten zijn uitjes naar een pretpark of de dierentuin. En we gaan altijd naar de jaarlijkse grote musical van het Floracollege in de Naald. Dat is ook zo leuk."

Het vrijwilligerswerk voor Myosotis Westland is niet meer weg te denken uit het leven van Yvonne. "Ik vind het heel leuk! En door mijn enthousiasme steek ik andere mensen aan. Zo zijn bijvoorbeeld mijn kinderen, mijn broer en een neef er ook al bij betrokken. Het is zo dankbaar werk en het geeft me veel energie. De leden genieten enorm van alles."

Playbackshow

Meer dan 250 leden doen mee aan de activiteiten van Myosotis Westland. "Vanaf 12 jaar kan men lid worden. We hebben een tienerclub voor jongeren van 12 tot en met ongeveer 20 jaar en andere clubs voor iedereen vanaf 20 jaar. Als lid betaal je € 17,50 per jaar. De activiteiten zijn laagdrempelig en de kosten ervan houden we zo laag mogelijk door sponsoring. Je hoeft trouwens niet per se lid te worden als je af en toe meedoet aan een activiteit. Er is iedere avond en zaterdag overdag iets te doen zoals dansen, zwemmen, funclub, paardrijden, countryline dansen, biljarten en de tienerclub. Alleen op zondag doen we niets. Wat we jaarlijks organiseren is de playbackshow in december. Dit is altijd een groot succes met ongelofelijk veel plezier voor de leden. Ze zijn nú alweer aan het oefenen voor december! De activiteiten worden begeleid door ruim 100 vrijwilligers, maar we kunnen zeker nog nieuwe vrijwilligers gebruiken! En nieuwe sponsors. Informatie hiervoor staat op onze site www.myosotiswestland.nl. Weet je wat Myosotis betekent? 'Vergeet mij niet.' Mooi hè?"