Discussie over tweede Polenhotel Maasdijk nog niet voorbij

Redactie 06-02-2019
Foto: Marieke Boon (archief)De discussie wordt in de gemeenteraad van 19 februari verder gevoerd.\n

Het college van b en w wil geen tweede Polenhotel op het Maasdijkse bedrijventerrein Honderdland fase 2. De raadsfracties denken daar heel anders over, bleek dinsdagavond tijdens de bespreking van de kwestie in de commissie Ruimte. Grote kans dat het plan van NL Jobs voor de bouw van een tweede Polenhotel straks wel doorgaat.

Ondernemer Edwin Delacombé zei dinsdag in de commissievergadering dat er dagelijks alleen al in Maasdijk drie- tot vierduizend arbeidsmigranten aan het werk zijn. Zelf heeft hij in de piekperiode voor zijn bedrijven Green Pack en Combivliet elfhonderd krachten nodig. "Hotel Westland biedt onderdak aan 250 personen, het nieuwe onderkomen is ook geschikt voor zo'n driehonderd mensen. Dat is onvoldoende voor ons. Wij zijn afhankelijk van arbeidsmigranten. Als zij geen huisvesting hebben, krijgen wij het werk niet af. Het is belangrijk dat Westland hen goede huisvesting biedt,'' luidt de stem van de voorstander.

Tegengeluid

Het tegengeluid klonk dinsdagavond ook in de raadzaal in Naaldwijk. Laurens Noordam is voorzitter van de Maasdijkse belangenvereniging. Die ziet de komst van extra arbeidsmigranten naar Maasdijk niet zitten. Ook al is het idee om het nieuwe onderkomen buiten de dorpskern te bouwen, de dorpskern zal er last van ondervinden, stelt Noordam. Maasdijk vreest voor meer zwerfvuil: "Ze kopen blikjes en gooien ze als ze leeg zijn op de grond. En wat blijft er over van de toezegging dat er voor spreiding van arbeidsmigranten in Westland wordt gezorgd? Het dorp kampt al met het hoogste percentage arbeidsmigranten en daar zouden er nog meer bij komen. Maasdijk wordt dan MOEdijk.'' Noordam riep de raadsleden op achter het collegevoorstel te gaan staan en tegen de komst van het Polenhotel op Honderdland fase 2 te zijn.

Oplossing

De gemeenteraad wil een oplossing voor het huisvestingsprobleem van arbeidsmigranten. GemeenteBelang Westland is blij dat er ergens een begin kan worden gemaakt. "We hebben een forse opgave te doen,'' aldus fractievoorzitter Remmert Keizer. De Westlandse uitzendbranche heeft twee jaar geleden alarm geslagen over het beddentekort in Westland: 2500 welteverstaan.

VVD fractievoorzitter Sander Zuyderwijk is klip en klaar: "De bouw van dat hotel moet gewoon doorgaan. Westland heeft een grote agribusiness, dé economische motor van Westland. Op elke locatie vind je wel een tegenargument als je de rekenformule aanpast.'' De VVD vindt verder dat de gemeente meer mensen moet vrijmaken om de omgeving opgeruimd te houden.

Pendelbusjes

Jenny Vermeer, fractievoorzitter van het CDA heeft in een andere gemeente gezien dat pendelbusjes worden ingezet voor het woon-werkverkeer voor arbeidsmigranten. Daarnaast kunnen zij met dit vervoer ook naar de supermarkt. Het lijkt haar een goed plan zo'n dienst ook in Westland op te zetten. Verder pleit zij ook voor meer inzet op het schoonhouden van de omgeving. Het CDA vindt dat Westland met de komst van een Polenhotel op Honderdland fase 2 een slag kan slaan op de arbeidsmigrantenhuisvesting. Dat heeft de fractie laten meewegen in de keuze voor de bouw van het onderkomen. Vermeer vraagt zich af waarom het college dat niet heeft gedaan.

Ook de kleinere fracties D66, GroenLinks, Partij van de Arbeid zijn voor de bouw van het short stay-hotel.

College volgt

Wethouder Leen Snijders (ChristenUnie/SGP, vergunningverlening) legt uit dat de aanvraag van NL Jobs in strijd is met het bestemmingsplan, maar dat er vanaf kan worden geweken als er een 'verklaring van geen bedenkingen' ligt. Het college zit daar niet op te wachten. Maar: "Als de raad geen bedenkingen heeft, volgt het college en komt het plan ter inzage te liggen.''

Snijders verwacht niet dat met de komst van het tweede Polenhotel er woningen in Maasdijk vrijkomen waar reguliere woningzoekenden in kunnen. "Degene die daar al wonen, blijven er. De nieuwe arbeidsmigranten zullen wel naar de nieuwe logies gaan.''

De LPF en Westland Verstandig zijn de enige twee fracties die dinsdagavond laten weten tegen de bouw van een tweede Polenhotel in het buitengebied van Maasdijk te zijn.

De discussie wordt in de gemeenteraad van 19 februari verder gevoerd.