Turnclub Devona Wateringen luidt de noodklok

Redactie 02-03-2019
Foto: Archief - ghNathalie van den Beemt op de haar zo vertrouwde plek.

Turnclub Devona dreigt ten onder te gaan aan haar eigen succes. De Wateringse sportclub boekt op sportief gebied goede resultaten en maakt mede daardoor een stevige groei door. Schaduwzijde van die ontwikkeling is dat de huidige ruimte, de Jozefschool in Wateringen, bij lange na niet meer voldoet.

"Het plafond is bereikt en de mogelijkheden voor onze club, turnsters en coaches zijn simpelweg te beperkt", vertelt Nathalie van der Beemt. Zij staat samen met haar zus Valerie aan het roer van de club. "Wij weten niet beter dan te roeien met de riemen die we hebben, maar het wordt nu te zwaar, te onmogelijk, te tijdrovend en te frustrerend. Waar de concurrenten beschikken over geweldige eigen turnhallen, zijn wij en onze turnsters genoodzaakt uit te wijken naar de gymzaal in Wateringen."

Ruimte

In 2015 opende de Eminent Turnhal in Naaldwijk haar deuren. Een prachtige turnaccommodatie waar tien clubs kunnen trainen met hun selectiegroepen. Een verrijking voor de turnsport, maar inmiddels is de hal niet meer toerijkend. "Sinds 2015 zijn wij 27 Nederlands kampioenen rijker. Parallel aan deze successen is de club gegroeid qua ledenaantal", gaat Van der Beemt verder. Daardoor is de tijd die Devona weet in te reserveren in de Eminent Turnhal niet meer toerijkend. Het gevolg? "De beste turnsters uit regio Westland moeten door het bomvolle rooster in de Turnhal in Naaldwijk uitwijken naar de gymzaal van de Jozefschool. Zonder vloer, zonder sprong en veel te weinig ruimte voor de 45 turnsters die uitkomen op 1e, 2e en 3e divisie-niveau. Het aantal vierkante meters is beperkt en daarnaast willen we ook onze recreatieve leden de geleghenheid geven om te turnen."

Vertrekken

Als de situatie niet verandert, vreest Van der Beemt dat het de kampioenen waar de club zo trots op is weglopen. "Devona komt nu op het punt dat talenten uitvliegen naar clubs buiten het Westland, met beter passende trainingsmogelijkheden. Coaches worden benaderd om naar topsportclubs te vertrekken en daar persoonlijke ambities te realiseren." En de problemen zijn talrijker. Nieuwe leden komen op een wachtlijst en de dure trainingsmaterialen slijten hard vanwege het intensieve gebruik."

Wonder

De club is al sinds 2015 op zoek naar een alternatieve locatie. Daarbij zijn alle opties al overwogen: Van der Beemt: "Een nieuwe kleine trainingshal, een leegstaande loods ombouwen, een verbouwing van de gymzaal, een nieuwe accommodatie op het VELO-terrein, maar keer op keer sluiten de deuren." Daarom luidt Devona Wateringen nu de noodklok. Van der Beemt hoopt dat iemand een oplossing ziet voor de hardwerkende, gepassioneerde turnsters en coaches. "Ik ken een succesverhaal van de turnclub TurnAround uit Capelle aan de IJssel. De hoofdtrainster van de selectie sprak tijdens een interview uit dat zij al jaren van een eigen locatie droomden. Een dag later zat zij met een eigenaar van een leegstaande loods om de tafel en binnen een maand werd de loods omgetoverd tot turnhal. Wij hopen op een soortgelijk wonder. Gebeurt dat niet, dan dreigt de succesvolle nationale selectie van Devona Wateringen als een kaartenhuis in elkaar te storten", besluit Van der Beemt.